Над 20 000 украинци с ампутирани крака са изправени пред травма в мащаб, невиждан от Първата световна война

...
Украйна е изправена пред бъдеще с над 20 000 ампутирани
Коментари Харесай

Украйна е изправена пред бъдеще с над 20 000 ампутирани крака, много от тях войници, които също страдат от психологическа травма от времето им на фронта

От ЕВГЕНИЙ МАЛОЛЕТКА Associated Press, 4 септември 2023 г., 2:09 AMУкрайна, официално и неофициално, за хиляди ампутирани.

„Тяхните цялата локомотивна система трябва да бъде преориентирана. Имат цялостно преразпределение на теглото. Това е наистина сложна корекция и трябва да се направи с друго човешко същество,” каза д-р Емили Мейхю, медицински историк в Imperial College, който специализира в наранявания от взрив.

Няма почти достатъчно специалисти по протези в Украйна, за да се справят с нарастващата нужда, каза Олха Руднева, ръководител на центъра Superhumans за рехабилитация на украински военни с ампутирани кости. Преди войната, каза тя, само петима души в цяла Украйна са имали формално рехабилитационно обучение за хора с ампутации на ръце или ръце, които при нормални обстоятелства са по-рядко срещани от краката и стъпалата, тъй като понякога се ампутират поради усложнения с диабет или други заболявания .

Руднева изчисли, че 20 000 украинци са претърпели поне една ампутация от началото на войната. Правителството не казва колко от тях са войници, но нараняванията от взрив са сред най-честите във война с дълга фронтова линия.

Рехабилитационните центрове Unbroken и Superhumans осигуряват протези за украински войници със средства, предоставени от страни донори, благотворителни организации и частни украински компании.

„Някои донори не желаят да предоставят военна помощ на Украйна, но са готови да финансират хуманитарни проекти“, каза Руднева.

Някои от мъжете, подложени на рехабилитация, съжаляват, че вече са извън войната, включително Юрчук и Валентин Литвинчук.

Литвинчук, бивш командир на батальон , черпи сили от семейството си, особено от 4-годишната си дъщеря, която гравира еднорог върху протезния му крак.

Наскоро той се отправи към военен полигон, за да види какво все още може да направи.

„Разбрах, че е нереалистично. Мога да скоча в изкоп, но ми трябва задвижване на четирите колела, за да изляза от него. И когато се движа „бързо“, дете може да ме хване“, каза той. После, след малко, той добави: „Освен това, протезата пада.“

Най-трудната част за много хора с ампутирани крачки е да се научат да живеят с болката – болката от протезата, болка от самото нараняване, болка от продължителните ефекти на взривната ударна вълна, каза Мейхю, която е разговаряла с няколкостотин военни с ампутирани кости в хода на кариерата й. Много от тях се справят с обезобразяване и последващите козметични операции.

„Тази коморбидност на посттравматично стресово разстройство и нараняване от взрив и болка – те са много трудни за разпознаване“, каза тя. „Когато хората имат физическо нараняване и имат психологическо нараняване, върви с това, тези неща никога не могат да бъдат разделени. ”

За тежко ранените рехабилитацията може да отнеме повече време, отколкото войната в крайна сметка продължава.

Козметичните операции са от решаващо значение, за да позволят на войниците да се чувстват комфортно в обществото. Много от тях са толкова обезобразени, че вярват, че това е всичко, което някой вижда в тях.

„Нямаме година, две", каза д-р Наталия Комашко, лицев хирург. „Трябва да направим това, сякаш е трябвало да бъде вчера.“.

Биляк, войникът, който преодолява противотанковите мини, все още понякога се улавя, че мечтае за битка .

„Аз лежа сам в отделението на леглото и при мен идват хора, които не познавам. Разбрах, че са руснаци и започнаха да ме стрелят от упор в главата с пистолети, пушки”, разказа той. „Те започват да се изнервят, защото им свършват куршумите, а аз съм жив, показвам им среден пръст и им се смея.“

___< /p>

Илия Новиков в Киев, Украйна; Володимир Юрчук в Лвов, Украйна; и Лори Хинант от Париж допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР