Украйна е една от най-големите страни в Европа, но и

...
Украйна е една от най-големите страни в Европа, но и
Коментари Харесай

Защо приемът на Украйна в ЕС крие и рискове

Украйна е една от най-големите страни в Европа, само че и най-бедната. В страната има и висока корупция. Преди войната беше съвсем немислимо тя да бъде призната в Европейски Съюз. Но експанзията на Путин прекатурна тази визия.

 

Едно нещо е ясно: в случай че Русия не беше нападнала Украйна, надали някой щеше в този момент да приказва съществено за опцията страната да стане част от Европейски Съюз. Това показва в своя обява немската социална телевизия АРД, оповестена малко преди да стане ясно решението на Европейски Съюз за договаряния с Украйна за банкет в Общността.

 

В нея се показва, че с население от 40 милиона души преди войната Украйна е една от най-многолюдните, само че по едно и също време с това и една от най-бедните страни в Европа. Към бедността прибавяме и високите равнища на корупция, както и обстоятелството, че страната има дълга обща граница с Русия - съвсем 2000 километра.

 

Войната промени настройките

 

АРД напомня в обявата си, че през май 2022 година, т.е. няколко седмици след началото на войната, френският президент Еманюел Макрон позволи, че приемането на Украйна в Европейски Съюз е въпрос не на години, а на десетилетия - без значение, че поради смелостта, с която се пази от Русия, тя към този момент е " членка на Европейски Съюз в нашите сърца ", цитира АРД казаното тогава от френския президент. Но и в други европейски столици тогава още се питаха дали Европейски Съюз не прекалява с Украйна - най-малкото по финансови аргументи.

 

В момента България е най-бедната страна в Европейски Съюз, напомня АРД. Но показва, че при приходите на глава от популацията украинците са надалеч по-зле: те не разполагат даже с половината от парите на българите. За бюджета на Европейски Съюз, който би трябвало да се грижи за по-справедливо систематизиране на благосъстоянието, това значи, че доста страни могат от чисти получатели да станат чисти платци. Казано другояче: в случай че в този момент всяка година получават милиарди от бюджета на Общността, може да се наложи да стартират да подкрепят Украйна с такива суми, изяснява немската медия.

 

За земеделските дотации

 

Украйна, която има мощен поземлен бранш, би имала по-големи искания за награди за селскостопански площи, в сравнение с всяка друга страна членка. Така Украйна може да преобърне цялата система на земеделско субсидиране, а с това и една трета от целия бюджет на Европейски Съюз, се притесняват специалисти в Брюксел. Други обаче виждат в това късмет остарялата селскостопанска политика най-сетне да бъде реформирана.

 

Може ли Европейски Съюз въобще да си разреши такова преразпределение? Трябва да може, акцентират от Брюксел, а съгласно председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен приказваме за по-висши цели: " Украйна не се бори единствено против агресора, а за Европа ", съобщи тя в Европейския парламент в Страсбург. " Присъединяването към нашето семейство ще бъде еднакво на последна победа за Украйна ", напомня АРД думите ѝ.

 

Геополитически сигнал към Кремъл

 

Агресията на Путин промени настройките към тактиката за разширение на Европейски Съюз. Мнозина виждат в една такава стъпка по-скоро геополитически сигнал към Кремъл, а дефицитите във господство на закона в Украйна отстъпват на по-заден проект, четем по-нататък в обявата на АРД.

 

Преди войната Украйна заемаше 122-ро място в класацията за корупция на Трансперънси интернешънъл, а Европейската счете палата откри корупция, стигаща чак до най-високите етажи на властта. Възможно ли е това да се е трансформирало по време на войната?

 

Напълно, споделя председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която не стопира да хвали украинския парламент, който в изискванията на вилнееща война приема един антикорупционен закон след различен.

 

В същото време медиите непрестанно разкриват нови корупционни кавги. Разследване на " Зюддойче Цайтунг " да вземем за пример откри, че правосъдната система и управляващите, които би трябвало да се борят против корупцията, " сами по себе си са пропити от корупция ". Според проверяващите публицисти виновни длъжностни лица редовно изискват шестцифрени суми под формата на подкупи. На този декор бизнесът се оплаква от " корупционна вълна ", която е станала причина за " втора вълна на емиграция на индустриалния бизнес в чужбина ".

 

АРД на собствен ред напомня, че поради персонално обогатяване или безучастие против корупцията президентът Зеленски уволни един боен министър, няколко заместник-министри, заместник-шефа на президентската работа и даже ръководителя на Върховния съд, взел подкупи за 3 милиона $.

 

Геополитическите ползи към този момент са водещи

 

Ако до момента за започването на договаряния за участие беше значимо осъществяването на критериите за господство на закона, т.е. битката против корупцията, властта на олигарсите и прането на пари, в този момент на напред във времето към този момент излизат геополитическите ползи на Европейски Съюз - това са думи на почитан европейски посланик, представен от АРД. Казано по различен метод това значи: посредством допустимо най-бърза интеграция в Европейски Съюз Украйна да бъде избавена от по-нататъшни похищения от страна на Москва - в това число, с цел да бъде обезпечена сигурността на самия Европейски Съюз.

 

Въпросът за големите разноски около възможния банкет на Украйна в Европейски Съюз ще остане настоящ, както и въпросът за огромни промени в бюджета на Общността и процесите по взимане на решения. Нидерландският специалист по европейските въпроси Матиас Матийс счита, че това носи както опасности, по този начин и шансове за Европейски Съюз.

 

" Покрай приема на Украйна повече ще натежи концепцията за това, че Европейски Съюз играе геополитическа и геоикономическа роля ", споделя пред АРД Матйс, който сега преподава в университета " Джонс Хопкинс " във Вашингтон.

 

Вероятно обаче Европейски Съюз ще би трябвало да заплати цената за това, изразяваща се в понижаване на дълбочината на съдействието сред страните членки, счита специалистът. " Просто съществува риск Европейският съюз да стане по-малко кохерентен вследствие на разширението ", Матиас Матийс. Той допуска, че евентуално Европейски Съюз ще би трябвало да направи стъпка обратно във връзка с интеграцията - до равнището от средата на 1990-те години.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР