Украинците празнуват от снощи решението на Константинополската патриаршия да признае

Украинците празнуват от снощи решението на Константинополската патриаршия да признае ...

Украйна празнува независима църква, гняв в Москва.Украинците празнуват от снощи решението на Константинополската патриаршия да признае независима от Москва православна църква в Украйна, което Русия нарече „катастрофа“, предаде агенция Франс прес.

Синодът в Истанбул възстанови функциите на отлъчения от Руската православна църква (РПЦ) украински патриарх Филарет и на водача на Украинската автокефална църква Макарий.

Филарет (89) даде пресконференция в Киев четвърт час след обявяване на решението в Истанбул. Той обяви, че смята в близките дни да свика архиерейски събор с участието на ръководената от него Киевска патриаршия, Украинската автокефална църква и на Украинската православна църква към Московската патриаршия. „Това ще бъде обединяващ събор, който ще избере общ патриарх“, добави той.

Пред внушителната църква от XIX век „Свети Владимир“ със сини куполи, осеяни с позлатени звезди, към десетките журналисти се присъединиха вярващи и минувачи, които слушаха внимателно думите на патриарха и го снимаха.

„Москва е тази, която търси конфронтация. Ние, украинците, не желаем това“, заяви той под аплодисментите на множеството.

„Слава на Украйна!“, извика мъж. „Слава на героите!“, отвърнаха събралите се. "Слава на Исус! Слава на Украинската църква!, включиха се и други.

Според Филарет „създаването на единна поместна църква не означава, че на територията на Украйна не може да съществува и друга църква, в частност руска, защото онези украински епархии, които не се присъединят към единната поместна църква, няма да имат право да се наричат Украинска православна църква, но ще имат право да съществуват и ще се наричат Руска църква“.

Решението на Константинополската патриаршия фактически отменя издадения от нея указ от 1686 г. за предаване на Киевската митрополия на Московския патриархат.

Украинският президент Петро Порошенко приветства решението като „победа на доброто над злото, на светлината над мрака“, като добави, че Украйна е чакала това „историческо събитие“ 330 години.

Руската православна църква реагира бързо, като заяви, че ще трябва да скъса евхаристичните си отношения с Константинополската патриаршия.

 „Днес патриаршията в Константинопол (Истанбул) прие катастрофално решение – за себе си и за цялото православие“, заяви снощи Александър Волков – говорител на руския патриарх Кирил. „Патриаршията в Константинопол пресече червената линия“, добави той.

Според него „Константинопол фактически заявява, че влиза в каноническо общуване с разколниците и с лице, отлъчено от църквата, Свещеният Синод на РПЦ на своето предстоящо заседание на 15 октомври в Минск ще даде оценка на тези действия“.

Руската църква предупреди преди дни, че това решение за независимост може да предизвика бунтове в Украйна, където в източната част на страната от 2014 г. продължава въоръжен конфликт между проруски сепаратисти и силите на Киев. А още през септември ръководителя на отдела за външни отношения митрополит Иларион заяви, че Москва ще прекъсне отношенията си с Вселенския патриархат, ако той предостави автокефалия на част от украинското православие.

Източник: bnr.bg