Украинците празнуват от снощи решението на Константинополската патриаршия да признае

...
Украинците празнуват от снощи решението на Константинополската патриаршия да признае
Коментари Харесай

Украйна празнува независима църква, гняв в Москва

Украинците честват от нощес решението на Константинополската патриаршия да признае самостоятелна от Москва православна черква в Украйна, което Русия назова „ злополука “, съобщи организация Франс прес.

Синодът в Истанбул възвърне функционалностите на отлъчения от Руската православна черква (РПЦ) украински патриарх Филарет и на лидера на Украинската автокефална черква Макарий.

Филарет (89) даде конференция в Киев четвърт час след оповестяване на решението в Истанбул. Той разгласи, че счита в околните дни да свика архиерейски събор с присъединяване на ръководената от него Киевска патриаршия, Украинската автокефална черква и на Украинската православна черква към Московската патриаршия. „ Това ще бъде сплотяващ събор, който ще избере общ патриарх “, добави той.

Пред внушителната черква от XIX век „ Свети Владимир “ със сини куполи, осеяни с позлатени звезди, към десетките публицисти се причислиха вярващи и минувачи, които слушаха деликатно думите на патриарха и го снимаха.

„ Москва е тази, която търси борба. Ние, украинците, не желаем това “, съобщи той под аплодисментите на множеството.

„ Слава на Украйна! “, извика мъж. „ Слава на героите! “, отвърнаха събралите се. " Слава на Исус! Слава на Украинската черква!, включиха се и други.

Според Филарет „ основаването на единна поместна черква не значи, че на територията на Украйна не може да съществува и друга черква, в частност съветска, тъй като тези украински епархии, които не се причислят към единната поместна черква, няма да имат право да се назовават Украинска православна черква, само че ще имат право да съществуват и ще се назовават Руска черква “.

Решението на Константинополската патриаршия в действителност анулира издадения от нея декрет от 1686 година за предаване на Киевската митрополия на Московския патриархат.

Украинският президент Петро Порошенко приветства решението като „ победа на положителното над злото, на светлината над мрака “, като добави, че Украйна е чакала това „ историческо събитие “ 330 години.

Руската православна черква реагира бързо, като съобщи, че ще би трябвало да скъса евхаристичните си връзки с Константинополската патриаршия.

 „ Днес патриаршията в Константинопол (Истанбул) одобри пагубно решение – за себе си и за цялото православие “, съобщи нощес Александър Волков – представител на съветския патриарх Кирил. „ Патриаршията в Константинопол пресече алената линия “, добави той.

Според него „ Константинопол в действителност декларира, че влиза в каноническо другарство с разколниците и с лице, отлъчено от църквата, Свещеният Синод на РПЦ на своето идно съвещание на 15 октомври в Минск ще даде оценка на тези дейности “.

Руската черква предизвести преди дни, че това решение за самостоятелност може да провокира протести в Украйна, където в източната част на страната от 2014 година продължава въоръжен спор сред проруски сепаратисти и силите на Киев. А още през септември ръководителя на отдела за външни връзки митрополит Иларион съобщи, че Москва ще прекъсне връзките си с Вселенския патриархат, в случай че той даде автокефалия на част от украинското православие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР