Украинското посолство в България изпрати в петък до медиите позиция,

...
Украинското посолство в България изпрати в петък до медиите позиция,
Коментари Харесай

Волгин покани Митрофанова в БНР. Украинското посолство го обвини в грубо нарушение на стандартите

Украинското посолство в България изпрати в петък до медиите позиция, в която осъжда идното посещение на съветската посланичка Елеонора Митрофанова в ефира на БНР в събота.

Новината идва, откакто в четвъртък на Facebook страницата на предаването на БНР " Политически НЕкоректно " беше оповестено известие, че Митрофанова ще бъде посетител на водещия Петър Волгин, който е упрекван в разпросраняване на дезинформация и прокремълски тези.

По-рано през годината той беше избран като представител на съветската агитация от на Фондацията за филантропични и обществени проучвания – София (ФХСИ) дружно с Мартин Карбовски.

В прессъобщението си украинското посолство " показва голямо отчаяние и надълбоко оскърбление " по отношение на идното изявление.

" Предоставяне от страна на национална българска медия на опция за изява и агитация на публично лице на страна агресор е жестоко нарушаване на професионалните и морални стандарти в публицистиката ", пишат от посолството.

То също е получило покана за присъединяване в предаването, която дефинира като " опит за маскиране на хибридната активност на водещия, дезинформация и замяна на полезности ". От посолството прибавят, че в тази ситуация не става дума за " друга позиция " или " различно мнение ", защото от 2014 година Русия прави брутална въоръжена експанзия против Украйна.

Посолството също по този начин е изпратило публично послание до Народното събрание и виновните институции с искане да се сезират всички регулаторни и способени органи за нарушаването на професионални, морални и етическите стандарти от страна на предаването.

На 24 февруари 2022 година Русия стартира непредизвикана пълномащабна инвазия в Украйна. Европейският съюз, включително и България, осъди дейностите на Кремъл и наложи невиждани наказания на Русия, в това число, разпространяващи тезите на Кремъл.

Според бюлетина на ФХСИ съветската агитация в българските медии онлайн се е нараснала над три пъти през второто тримесечие на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

на Центъра за проучване на демокрацията, отдаден на медийното въздействие на Кремъл в Европа сподели по какъв начин съветски дезинформационни изказвания като това, че Русия е стожер на обичайните полезности, жертва на исторически фалшификации и на нечестни търговски практики се срещат в проруски медии в България, които са директно или индиректно под въздействието на Москва.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР