Украинското издание Bihus.Info публикува видеорепортаж, с който разобличи СБУ, последва

...
Украинското издание Bihus.Info публикува видеорепортаж, с който разобличи СБУ, последва
Коментари Харесай

В Украйна службата за сигурност следила журналисти, те пък заснеха опашка от 30 агенти

Украинското издание Bihus.Info разгласява видеорепортаж, с който разобличи СБУ, последва уволняване на шеф на отдел, виновен за акцията
Украинското издание Bihus.Info, което се занимава с проверяваща публицистика, разгласи, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е следяла нелегално негови публицисти, съобщи Ройтерс.

В известие в " Телеграм " медията, която разгласява репортажи за служители и богати хора, разкри, че отдел от СБУ от 30 души е следял публицистите по време на служебно събитие в хотел през декември.

" Кой съставлява най-голяма опасност за националната сигурност във военно време? Според СБУ очевидно публицистите ", написаха от Bihus.Info в " Телеграм ". 

" Как СБУ провежда " лов " на публицисти и за какво тъкмо сходни дейности заплашват държавността ни, е наречено следствието.

" Получихме видеозаписи от камерите на хотела преди тези " посетители " да дойдат там ", описват следените публицисти. Камерите са снимали сътрудниците по какъв начин идват с колите си.

" Ден преди екипът на Bihus.Info да дойде в селски комплекс, забавна компания от персонажи направи своя " корпоратив " там. Те резервираха къщи с еднократни SIM карти, дойдоха в секрети стаи и донесоха големи куфари със себе си ", изясняват създателите на следствието.

" Да, цялата тази срамна " спецоперация " с присъединяване на повече от 30 души, е проведена от ръководството на СБУ, чиято задача е да пази държавния суверенитет, териториалната целокупност и конституционния ред ", пишат те и разгласяват едночасов филм за това по какъв начин и от кого са били следени. 

" А на 31 януари ръководителят на отдела за отбрана на националната държавност Роман Семенченко беше уволнен от СБУ. Точно преди публикуването на това следствие. Разговаряхме с господин Семенченко и в телефонен диалог той не отхвърли присъединяване на ДЗНД в тази интервенция ", допълват създателите на кино лентата.

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи следствие на случая и осъди опитите за напън против публицисти. Самите те не имат вяра, че следствието на СБУ ще докара до резултат.

" Какво мислите, че СБУ ще направи в този момент с производствата, които сама образува? ", питат се публицистите.

В публично изказване службата за сигурност на Украйна отговори, че съблюдава правилата на свободата на медиите като част от задачата си да пази националните ползи, а следствието е обвързвано с използването на шпионска техника.

Източник от службата удостовери пред публицисти, че началник на отдел е бил освободен от служба, откакто предишния месец обвиняванията са били отправени обществено, написа Българска телеграфна агенция. В коментар на страницата си в " Телеграм " СБУ твърди, че е разкрило, че чиновници на медията са клиенти на наркодилъри.

Миналия месец в интернет се появи видеоклип, на който чиновници на Bihus.Info приказват за набиране на незаконните в Украйна канабис и екстази. Медията призна, че клипът е същински, осъждайки използването на опиати, само че и следенето на публицистите.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР