Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред световните лидери на срещата

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред световните лидери на срещата
Коментари Харесай

Зеленски пред лидерите от Г-20: Войната с Русия трябва да приключи сега

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи пред международните водачи на срещата на върха на Г-20 в Бали, че войната с Русия би трябвало да завърши в този момент, осведоми BBC (Би Би Си).

Той също по този начин помоли за удължение на Сделката за експорт на зърно, която изтича скоро.

Президентът Зеленски се появи във видео тирада, излъчена към водачите, събрали се на индонезийския остров, на който водачът на Русия Владимир Путин отсъстваше и бе заместван от Сергей Лавров - външен министър на Руската Федерация.

В речта си, за която първо заяви Агенция Франс Прес, президентът Зеленски сподели: " Убеден съм, че в този момент е моментът, в който съветската разрушителна война би трябвало и може да бъде спряна. "

Той очерта редица тактики, измежду които обезпечаване на нуклеарна и хранителна сигурност, преустановяване на военните дейности и предварителна защита на по-нататъшна ескалация на спора.

Той неколкократно се обърна към водачите като към " Г-19 " - категорично изключвайки Русия.

Основното измежду настояванията му беше разширение на по този начин наречената Черноморска самодейност за зърно, която беше подписана през юли сред Организация на обединените нации и Русия. Тя подсигурява, че износът на храни, блокиран в украинските пристанища от съветски военни кораби, може да бъде сбъднат.

Организация на обединените нации твърди, че от началото на съглашението до момента сполучливо са изнесени 10 млн. тона зърно и други хранителни артикули, което е предотвратило световна продоволствена рецесия.

Сделката обаче изтича на 19 ноември. Във вторник по време на сесията на Г-20, отдадена на продоволствената и енергийната сигурност, президентът Зеленски съобщи, че договорката би трябвало да бъде удължена за неопределен срок, " без значение по кое време ще завърши войната ".

" Правото на храна е главно право на всеки човек по света ", сподели той и предложи договорката да обхване и други пристанища в региона на Николаев.

В събота Русия съобщи, че към момента не е реализирано съглашение за удължение на периода на договорката.

В подмяна на разрешението на Украйна да доставя храни, тя упорства западните наказания да бъдат анулирани, с цел да може Русия да изнася гладко личните си храни и торове на международните пазари.

Президентът Зеленски също по този начин упрекна Русия, че се пробва да " трансформира студа в оръжие против милиони хора ", като бомбардира основна украинска енергийна инфраструктура преди настъпване на зимата.

Той изиска спомагателна военна помощ от съдружниците на Украйна и ценови ограничавания върху съветския експорт на енергийни запаси, тъй че Русия да не може да печели от тях.

" Ако Русия се пробва да лиши Украйна, Европа и всички консуматори на сила в света от предвидимост и ценова непоклатимост, отговорът на това би трябвало да бъде наложително ограничение на експортните цени за Русия... Това е заслужено. Ако ти отнемаш нещо, светът има право да отнеме от теб ", сподели той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР