Украинският президент Володимир Зеленски свърза днес продемократичните протести в Киев

...
Украинският президент Володимир Зеленски свърза днес продемократичните протести в Киев
Коментари Харесай

Зеленски: Протестите на Майдана бяха първата победа от днешната война

Украинският президент Володимир Зеленски свърза през днешния ден продемократичните митинги в Киев преди десетилетие с нашествието в Украйна, определяйки демонстрациите на централния площад в Киев като " първата победа " от войната с Русия. Зеленски направи послание във връзка Деня на достолепието и свободата, предадеУкринформ, базирайки се на канцеларията на президента на Украйна.

Зеленски уточни, че денят е " формален празник, основан в чест на началото на две революции – Революцията от 2004 година и Революцията на достолепието преди 10 години ".

Според него преди 10 години  украинците са отворили нова страница в битката против беззаконието, " против опита да ни лишат от европейското ни бъдеще, против нашето подчиняване ".

Преди 10 години украинците " се сплотиха освен против нещо, само че на първо място поради себе си ", споделя президентът. Според неговата оценка тогава е реализирана първата победа – над безразличието, " победа на смелостта, победа на Революцията на достолепието, успеха на националната опозиция, на гражданското общество, на подвига …на всички тези, които се бореха за независимост в столицата и в други райони ".

Зеленски уточни, че вследствие на стореното украинците през днешния ден имат право да кажат, че фактът, че зад президента се веят знамената на Европейски Съюз и Украйна, " не е просто декорация на площада, украса, небивалица, а действителен знак на неотделимостта на Украйна от Европа, право, което украинският народ и украинската страна потвърждават от самото начало ".

Президентът Зеленски към този момент вижда звездата на Украйна присъединена в съзвездието, декориращо флага на Европейски Съюз, което символизира единството на народите на Европа.

Държавният глава показва увереността си, че статутът на страната му като претендент за участие в Европейски Съюз и идните договаряния сигурно ще доведат до участието на Украйна в Европейски Съюз. Той категорично акцентира, че украинците реализират всичко това " макар войната ".

Според Зеленски през днешния ден Украйна написа нов кръг от историята си и " през днешния ден нашето потомство би трябвало да дефинира посоката, в която ще поеме. Какво ще бъде написано за нас в учебниците по история. Какво ще кажат за нас нашите потомци. " Те се бориха, само че не съумяха " или " Те се бориха и победиха "?

Както всяка страна, и нашата има тъмни и светли страници в историята си, споделя Зеленски и прави обзор в смяната на имената на централния площад в Киев според от орбитата, в която се движи Украйна в даден стадий.

В тази връзка Зеленски показва увереността си в силата на духа на украинците да изградят своето бъдеще, " когато централните площади на нашите градове ще получат нови и вечно непроменени имена. В чест на героите. В чест на освободителите. На Мариупол, Бердянск, Мелитопол. В чест на  освобождението на Донбас и Крим. В чест на обединяването на Украйна в нейните граници. Когато в учебниците по история, след години и епохи, интервалът на самостоятелност от 1991 година насетне ще бъде разказан като непрестанен. "

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР