Украинският президент Володимир Зеленски прави необявено посещение в Канада

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Канада на необявено посещение,
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Канада на необявено посещение, за да събере подкрепа за страната си.

Канадската телевизия показа премиера Джъстин Трюдо да се среща с г-н Зеленски на пистата в Отава.

Това е първото пътуване на г-н Зеленски до Канада след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Г-н Зеленски пристигна от Вашингтон, където се срещна с президента на САЩ Джо Байдън и други политици.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Украинският президент беше във Вашингтон с надеждата да осигури допълнително финансиране, за да помогне на страната си да се пребори с нахлуващите руски сили. По-рано през седмицата той призова световните лидери да продължат да подкрепят Украйна в ООН в Ню Йорк.

Но дипломатическото напрежение нараства след г-н Зеленски критикува Полша, Словакия и Унгария за забраната на вноса на украинско зърно

Подкрепата за военните усилия на Украйна също става спорна в някои страни, като много от тях изпитват недостиг на ресурси за дайте.

В САЩ републиканският скептицизъм относно финансирането на войната нараства въпреки молбите на президента да не обръща гръб на Украйна.

„Русия вярва, че светът ще се измори и ще му позволи да прояви жестокост към Украйна без последствия“, каза г-н Байдън.

Конгресът на САЩ вече е разрешил повече от 110 милиарда долара (£89 милиарда) помощ за Украйна, но проучванията показват, че подкрепата сред американците за по-нататъшни разходи е намаляла.

Много републиканци твърдят, че парите биха били по-добре изразходвани за вътрешни въпроси, но по време на посещението на г-н Зеленски президентът Байдън одобри допълнително финансиране за Киев, оценено на £265 милиона ($325 милиона). Той включва подобрения на противовъздушната отбрана - но не и ракетите с голям обсег, които президентът Зеленски поиска.

Полша също обяви в сряда, че повече няма да изпраща нови оръжия за Украйна и вместо това ще се съсредоточи върху защитата си с по-модерни оръжия.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР