Украинският президент Володимир Зеленски получи обещание за безрезервна подкрепа и

...
Украинският президент Володимир Зеленски получи обещание за безрезервна подкрепа и
Коментари Харесай

Зеленски получи обещание за подкрепа от Байдън, но се сблъска със скептици

Украинският президент Володимир Зеленски получи заричане за безрезервна поддръжка и оръжия за противовъздушна защита от президента Джо Байдън, само че предизвести, че Русия към момента може да победи Киев, в случай че републиканските законодатели понижат военната помощ на Съединени американски щати, съобщи Агенция Франс Прес.

 

Облечен в присъщата си маслиненозелена риза във боен жанр, Зеленски се срещна с членове на Конгреса, преди да спре в Пентагона и Белия дом, където Байдън го посрещна с почетен часовой.

„ Високо оценяваме помощта, предоставяна от Съединените щати за битка с съветския гнет “, сподели Зеленски на Байдън в Овалния кабинет.

 

Седейки дружно с Байдън под портретите на някогашните президенти Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн и четейки авансово готови бележки от картички, Зеленски също по този начин благодари на Конгреса за неговата “ голяма, голяма поддръжка “.

Байдън приветства „ голямата смелост “ на украинския народ, който отблъсква съветската инвазия, и добави, че „ американският народ е решен да се погрижи да направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че светът е с вас “.

 

„ Ние поддържаме обективен и дълготраен мир, който зачита суверенитета и териториалната целокупност на Украйна “, сподели той.

Но при второто си военно посещаване във Вашингтон Зеленски се сблъска с надалеч по-сложен политически пейзаж, в сравнение с когато дойде през декември 2022 година

 

Макар Белият дом да разгласи, че ще му даде „ забележителен потенциал за противовъздушна защита “, нямаше съглашение за даване на ракетите с отдалечен обхват, които Зеленски желае.

В Конгреса водачите на Републиканската партия и Демократическата партия водят яростна борба за разноските, която може да докара до прекъсване на работата на държавното управление на Съединени американски щати, като пакетът от помощи за Украйна в размер на 24 милиарда $ е изложен на риск.

 

Доминиращата в Републиканската партия твърда дясна секта е все по-категорична, че кранчето на помощта би трябвало да бъде затворено, като досега Конгресът към този момент е одобрил помощ в размер на 100 милиарда $, в това число 43 милиарда $ за въоръжение.

Украинският водач дойде директно след следващата вълна от съветски ракетни удари. При офанзивите, които засегнаха градове в цялата страна, бяха убити минимум трима души в Херсон и ранени доста хора в други региони.

 

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър, главен покровител на проукраинската политика на Байдън, съобщи, че Зеленски му е споделил: „ Ако не получим помощта, ще загубим войната “.

Като част от опита си да завоюва Вашингтон Зеленски отиде в Пентагона, където постави венец пред мемориала на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година

 

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че е убеден, че ще има „ мощна двупартийна поддръжка за продължение на финансирането на Украйна “ макар дълбокото политическо разделяне в Съединени американски щати.

Но като удар по Зеленски, той съобщи, че Байдън към този момент е отхвърлил настояването за ракети с по-дълъг обхват на деяние ATACMS, които могат да нанасят удари на разстояние до 300 км.

 

В Капитолия Зеленски бе посрещнат изключително дискретно от републиканския ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който мъчно съумява да удържи под надзор вътрешнопартийните дрязги по отношение на разноските на Съединени американски щати в Украйна.

Някои републиканци настояват, че парите биха могли да се употребяват по-добре за защита на границите на Съединени американски щати, а също така има опасения по отношение на темпото на контраофанзивата на Киев и че корупцията в Украйна значи, че парите ще бъдат изхарчени на вятъра.

 

/БГНЕС

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР