Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли значението на първата пратка зърно

...
Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли значението на първата пратка зърно
Коментари Харесай

Зеленски с остър коментар за първия кораб с доставка на зърно

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли смисъла на първата пратка зърно за експорт от страната му след нахлуването на Русия. Той съобщи, че тя транспортира дребна част от реколтата, която Киев би трябвало да продаде, с цел да избави разрушената си стопанска система.

Неблагоприятните му мнения, направени посредством видеозапис пред студенти в Австралия, пристигнаха в миг, когато в Турция завърши инспекцията на кораба, преди той да продължи към крайната си дестинация в Ливан по силата на съглашение, целящо да облекчи международната продоволствена рецесия.

Корабът " Разони " отплава от украинското пристанище Одеса на Черно море рано в понеделник, превозвайки 26 527 тона царевица за ливанския град Триполи. Това се случи след подписаното с посредничеството на Организация на обединените нации съглашение за експорт на зърно и торове сред Москва и Киев предишния месец - необичаен дипломатически пробив в продължителната война на безсилие.

Необходимо е повече време, с цел да се види дали ще последват други доставки на зърно, съобщи Зеленски.

" Съвсем неотдавна, с помощта на Организация на обединените нации в партньорство с Турция, имахме първия транспортен съд с доставка на зърно, само че към момента е нищо. Но се надяваме, че това е наклонност, която ще продължи ", сподели той пред студентите.

Украйна би трябвало да изнесе най-малко 10 млн. тона зърно, с цел да помогне незабавно за понижаване на бюджетния си недостиг, който възлиза на 5 милиарда $ месечно, съобщи той.

След отплаването на " Разони " три кораба могат да напущат украинските пристанища на ден, съобщи почитан турски чиновник, до момента в който министърът на инфраструктурата на Украйна добави, че още 17 кораба са натоварени със селскостопанска продукция и чакат да отплават.

Известна като житницата на Европа, Украйна се надява да изнесе 20 млн. тона зърно, съхранявано в силози, и 40 млн. тона от реколтата, която е в ход, в началото от Одеса и околните Пивден и Черноморск, заяви БГНЕС.

" Войната... съвсем убива стопанската система. Тя е в кома. Блокирането на пристанищата от страна на Русия е огромна загуба за стопанската система ", добави Зеленски.

Зеленски нееднократно е предупреждавал, че Москва може да се опита да попречва износа, макар че подписа съглашението от предишния месец.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР