Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза навършването на 500 дни от

...
Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза навършването на 500 дни от
Коментари Харесай

500 дни война: Зеленски посети Змийския остров и поздрави смелите войници

Украинският президент Володимир Зеленски означи навършването на 500 дни от началото на войната в Украйна, като посети Змийския остров, трансформирал се в знак на украинската опозиция

Във видео, споделено в обществените мрежи, той дефинира мястото като " място на успеха ", което в никакъв случай няма да бъде превзето още веднъж.

" Днес сме на Змийския остров, който в никакъв случай няма да бъде превзет от окупаторите, както и цяла Украйна, тъй като ние сме страната на смелите. Искам да благодаря отсам, от това място на успеха, на всеки от нашите бойци за тези 500 дни ", споделя Зеленски.

Не е ясно по кое време тъкмо е сниман клипа, само че на него се вижда по какъв начин президентът идва с лодка и слага цветя на мемориала.

500 days of the full-scale war.

Snake Island. The free island of free Ukraine.

I am grateful to everyone who fought here against the occupiers. We commemorated the heroes who gave their lives in this battle – one of the most important during the full-scale war.

Glory to…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
В първите няколко часа след началото на войната съветският транспортен съд " Москва " доплава до Змийския остров и заповяда на украинските бойци на острова да се предадат.

" Предлагам ви да сложите оръжията си и да се предадете, с цел да избегнем кръвопролитията и ненужните жертви. В противоположен случай ще бъдете бомбардирани ", съобщи тогава съветският офицер.

Първоначално се смяташе, че всички 13 бойци от Змийския остров са убити. Те станаха известни с героизма си, отказвайки да се предадат, макар че бяха обградени от руснаците, а последното им известие беше: „ Руски боен транспортен съд, иди на *** “.

Записът от тази словесна замяна обиколи света и се трансформира в емблема за украинската опозиция. По-късно съветските държавни медии оповестиха, че моряците са взети като пленници. А на 24 март беше оповестена замяна на военнопленници от двете страни.

През юни предходната година украинските сили още веднъж си върнаха острова, а ориста на съветския транспортен съд " Москва " беше трагична - той потъна след детонация на борда след украински удар с ракети.

The night is always darkest before the dawn. This dawn on the Snake Island was inspiring.

Along with the President and the team, we visited the place of
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР