Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че си играе с

...
Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че си играе с
Коментари Харесай

Зеленски призова за международно разследване на самолетната катастрофа

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Москва, че " си играе с живота на украинските пандизчии " след смъртоносната самолетна злополука в Белгородска област, покрай границата с Украйна, в сряда. Той прикани за интернационално следствие.

Руското Министерство на защитата твърди, че на борда на самолета са се намирали 65 украински военнопленници, които са превозени за авансово планувана замяна на пленници, шестима души съветски екипаж и трима ескортиращи.

Украинското военно разузнаване обаче съобщи, че не е било известено да обезпечи безвредно въздушно пространство, както в предходни случаи.

Във видеообръщението си късно в сряда президентът Зеленски сподели, че е " явно, че руснаците си играят с живота на украинските пленници, с възприятията на техните родственици и с страстите на нашето общество ".

" Всички ясни обстоятелства би трябвало да бъдат открити ", прикани той.

Более полная версия видео крушения Ил-76 в Белгородской области
— Руслан Левиев (@RuslanLeviev)

Видеоклип, споделен в обществените медии, демонстрира по какъв начин към 11:00 ч. локално време аероплан пада, последван от детонация и огнено кълбо покрай село Яблоново, на 70 км североизточно от град Белгород.

Областният шеф на града Вячеслав Гладков заяви, че самолетът се е разрушил в поле покрай жилищен регион и че всички на борда са починали.

Генералният щаб на Украйна, представен от уеб страницата " Украинска истина ", в началото съобщи, че самолетът е превозвал ракети за съветските системи за противовъздушна защита С-300.

Редакторът на Би Би Си за Русия Стив Розенберг заяви, че Русия употребява нападението над самолета, с цел да показа Украйна като агресор, макар че точно Путин стартира пълномащабната инвазия в страната на 24 февруари 2022 година, убивайки хиляди цивилни.

Руското министерство на защитата твърди, че размяната е трябвало да се реализира в сряда следобяд на граничен контролно-пропускателен пункт на 100 км. западно от Белгород.

От ведомството настояват още, че военнотранспортният аероплан е изхвърчал от военновъздушната база " Чкаловски " североизточно от Москва на път за Белгород, а украинските военновъздушни сили са изстреляли против него две зенитни ракети от региона на Липци южно от украинската граница.

Нито една от детайлностите не може да бъде тествана без значение.

" Русия интензивно организира специфични осведомителни интервенции против Украйна, които имат за цел да дестабилизират украинското общество ", оповестиха от украинския държавен орган, който дава отговор за размяната на военнопленици.

Дмитро Любинец, парламентарен комисар на Украйна по правата на индивида, прикани украинците да се доверяват единствено на публични източници.

" Не се подвеждайте по провокации. По-подробна информация ще бъде предоставена по-късно ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР