Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че е посетил наводнената

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че е посетил наводнената
Коментари Харесай

Зеленски посети наводнената Херсонска област след взривяването на язовирната стена

Украинският президент Володимир Зеленски сподели през днешния ден, че е посетил наводнената Херсонска област в Южна Украйна и е разискал обстановката след разрушаването на язовира край Нова Каховка.
Прочетете още
" Обсъдени бяха доста значими въпроси: оперативната конюнктура в региона в следствие от бедствието, евакуацията на жителите от зони на евентуални наводнения, справяне с следствията от изключителната обстановка, породена от детонацията, образуване на поддръжка за наводнените региони ", написа Зеленски в " Телеграм ".

Той добави, че са били разисквани и изгледите за възобновяване на екосистемата в района, както и оперативната военна обстановка.

Херсон се намира на брега на река Днепър, на към 60 км от Каховската водноелектрическа ценрала.

Москва, която предприе пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година, и Киев се обвинват взаимно за разрушаването на централата и язовирната стена, което докара до наводненията от река Днепър, отбелязва Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

В същото време назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, окупиран от руснаците град на 5 км от опустошения язовир и ВЕЦ-а, заяви през днешния ден пред съветската държавна медия, че петима от седемте поданици, оповестени за изчезнали след бедствието, са починали. Останалите двама души са открити и се поставят старания, с цел да бъдат евакуирани, добави Владимир Леонтеев.

Най-малко 4000 души бяха евакуирани както от ръководените от Русия територии по поречието на Днепър, по този начин и от тези, ръководени от Украйна. Река Днепър се трансформира в част от фронтовата линия сред съветските и украинските сили във войната, която продължава към този момент повече от 15 месеца, прецизира Асошиейтед прес.

Все още не са изяснени същинските мащаби на бедствието в региона, в който са живели повече от 60 000 души.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР