Украинският посланик в Казахстан беше отстранен от длъжност след коментари,

...
Украинският посланик в Казахстан беше отстранен от длъжност след коментари,
Коментари Харесай

Натиск от Москва! Казахстан отстрани посланика на Украйна в Астана

Украинският дипломат в Казахстан беше отхвърлен от служба след мнения, които бяха остро подложени на критика в Русия, заяви ДПА.

Петро Врублевски е бил публично освободен от поста си през вчерашния ден, оповестяват украинската президентска канцелария и разнообразни медии.

В изказването не се показва експлицитна причина за уволнението на посланика.

Изказванията на посланика бяха свързани с войната на Русия против неговата страна.

Във връзка със умрял украински войник, през август Врублевски съобщи: " Опитваме се да убием допустимо най-вече от тях [руснаците]. Колкото повече руснаци убием в този момент, толкоз по-малко от тях ще би трябвало да убиват нашите деца ".

Москва реагира възмутено и изиска експулсирането на Врублевски.

Казахстан отхвърли настояванията на Русия, само че изиска от Украйна да размени дипломата, който заема поста в Астана повече от две години.

Казахстан, който в исторически проект е боен и стопански съдружник на Русия, неведнъж е поддържал осезаема отдалеченост от Москва във войната против Украйна.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев съобщи пред съветския си сътрудник Владимир Путин по време на разискване през лятото, че няма да признае за самостоятелни страни " квазидържавни територии " като източните украински области Луганск и Донецк, които в това време бяха анексирани от Москва.

По-късно обаче Казахстан одобри стотици хиляди руснаци, бягащи от мобилизацията, с която Путин набра резервисти, с цел да се бият в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР