Украинският парламент прие всички законодателни актове, които Европейският съюз искаше

...
Украинският парламент прие всички законодателни актове, които Европейският съюз искаше
Коментари Харесай

Парламентът на Украйна прие закони за реформи, препоръчани от ЕС

Украинският парламент одобри всички законодателни актове, които Европейският съюз искаше Киев да одобри, преди да стартира договаряния за присъединение към 27-членния блок, заяви ръководителят на Народното събрание, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия даде на Украйна статут на страна кандидатка за участие през юни макар съветската инвазия, при изискване че Киев предприеме редица предложени законодателни и политически стъпки.

Те включват приемане на законодателство по отношение на процеса на асортимент за съдии в Конституционния съд, усилване на битката против корупцията, хармонизиране на медийното контролиране със стандартите на Европейски Съюз и отбрана на националните малцинства.

" Можем да кажем с убеденост, че Върховната рада (парламентът) приключи своята част от работата и е приела всички нужните систематични законопроекти за осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия ", съобщи ръководителят на Народното събрание Руслан Стефанчук в изказване.

Европейската комисия съобщи, че ще следи напредъка на Украйна при осъществяването на предложените стъпки и ще рапортува за тях до края на 2022 година

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по време на визитата си в Киев през септември, че е впечатлена от скоростта, с която Украйна напредва в опита си да стане страна членка.

Но се чака пътят към участието да бъде дълъг и може би ще продължи десетилетие. През юни водачите на Европейски Съюз обявиха, че Украйна и Молдова, която получи статут на кандидатка същия ден, ще би трябвало да свършат доста " домашна работа ".

Тази седмица украинският президент Володимир Зеленски приветства разпускането на киевски съд, който се счита за подкупен, като доказателство за това, че Украйна може да се бори по едно и също време с корупцията и нашествието на Русия.

Но някои специалисти в Украйна обявиха, че утвърдените от Народното събрание закони са единствено насочна точка. Някои от законите ще би трябвало да се преразгледат и ще е належащо в допълнение законодателство, считат те.

" Киев в действителност показва прогрес в удовлетворяването на всички рекомендации на Европейската комисия. Но нито една от тях не е изпълнена напълно ", обявиха трима специалисти от организация, която сплотява неправителствени организации и специалисти в региона на промените, в публикация за онлайн изданието „ Украинска истина “.

Те показаха, че остава неизпълнена рекомендацията за назначение на няколко висши антикорупционни чиновници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР