Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко съобщи данни за степента

...
Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко съобщи данни за степента
Коментари Харесай

Река Днепър е изключително замърсена след разрушаването на Каховската ВЕЦ

Украинският министър на опазването на здравето Виктор Ляшко заяви данни за степента на замърсяване на водата в река Днепър, откакто руснаците взривиха язовирната стена на Каховската водноелектрическата централа, заяви организация УНИАН.

В изявление за Би Би Си Украйна Ляшко съобщи, че има 28 000-кратно превишение на някои индикатори.

" Затова къпането, риболовът са неразрешени, тази вода не може да се пие, не може да се употребява за напояването на добитъка. Когато човек се къпе в такава вода, има евентуална заплаха от заболяване. Пречиствателните станции са минали към спешни режими на стерилизация. Засилено е наблюдението на качеството на водата във водопреносната мрежа, с цел да се предотврати зараза ", сподели украинският здравен министър.

Запитан дали е имало случаи на холера в южната част на страната, Ляшко отговори: " Няма нито един случай на холера измежду хората. Извършваме епидемиологичен мониторинг на водните резервоари и понякога са откривани холерни вибриони, без значение дали са свързани с наводнения или не. Такъв е бил казусът и в предишното. Днес този тип холерен вибрион (бактерия, извършител на холера), който може да провокира експлоадиране на инфекциозни болести, не е регистриран. Предупреждението обаче е налице. Това е по този начин, тъй като огромен брой канализации, гробища за добитък и тоалетни ями са наводнени. И в случай че нечистата вода попадне във водоснабдителните мрежи, всичко това може да докара до експлоадиране на епидемии от остри чревни инфекциозни болести, в това число холера. "

" В началото това може да са остри чревни инфекции, нормално бактериологични. След това втората вълна към този момент е на вирусни инфекции: хепатит, холера. И по-късно третата вълна е паразитоза ", добави украинският здравен министър.

Както УНИАН заяви, преди дни основният държавен хигиеничен доктор на Украйна Игор Кузин съобщи, че не е открита холера в териториите, наводнени вследствие на взривяването на Каховската Водноелектрическа централа, съобщи Българска телеграфна агенция. " По отношение на холерата - има всекидневен мониторинг. Към днешна дата не е открит нито един холерен вибрион, който да е патологичен за хората ", сподели Кузин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР