Украинският и полският президент отбелязаха заедно годишнината от кланетата на

...
Украинският и полският президент отбелязаха заедно годишнината от кланетата на
Коментари Харесай

Зеленски и Дуда заедно отдадоха почит на избитите във Волинското клане

Украинският и полският президент означиха дружно годишнината от кланетата на поляци от украински националисти по време на Втората международна война - убийства, които са източник на напрежение сред двете съюзническа страни, оповестява " Ройтерс ".

Варшава се нарежда като един от най-верните поддръжници на Киев, откогато Русия нахлу в страната през 2022 година

Волинското кръвопролитие, в което съгласно историците са починали десетки хиляди поляци, обаче продължава да тегне над връзките сред двете страни и стана все по-известно преди годишнината на 11 юли от един от най-кървавите дни от поредицата от убийства в интервала от 1943 до 1945 година

Телевизионни фрагменти демонстрираха украинския Володимир Зеленски и полския му сътрудник Анджей Дуда в черква в град Луцк в Западна Украйна по време на литургия в памет на жертвите.

Полски историци пресмятат, че 12 000 украинци също са били убити при ответни интервенции от страна на Варшава.

" Заедно отдаваме респект на всички почтени жертви на Волиния! Паметта ни сплотява! Заедно сме по-силни ", написаха в Туитър както от офиса на Дуда, по този начин и от този на Зеленски.

На службата участваха предстоятелите на най-големите православни и католически църкви в Украйна, както и ръководителят на полската епископска конференция архиепископ Станислав Гадецки.
 Снимка 625551
Източник:

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак написа в " Телеграм ", че Украйна и Полша са " обединени против общ зложелател, който мечтае да ни раздели ".

В Туитър Зеленски показва, че е провел " къса, само че доста основна " полемика по време на събитието с Дуда по отношение на идната среща на върха на НАТО във Вилнюс, където Украйна се надява на решения, които ще ускорят участието ѝ в Алианса.

" Съгласихме се да работим дружно, с цел да реализираме допустимо най-хубавия резултат за Украйна ", написа той.

Ръководителят на кабинета на Дуда съобщи, че фактът, че президентите почитат дружно жертвите, е " исторически " , само че е нужна още работа.

" Това не е краят на този сложен път, обясняващ на нашите украински другари за историческата истина, той, несъмнено, ще бъде удължен ", акцентира Павел Шрот.
 Украйна твърди Полша, че схваща болката ѝ за Волинското кръвопролитие
Украйна твърди Полша, че схваща болката ѝ за Волинското кръвопролитие

Опит за понижаване на напрежението сред съдружниците

Полският парламент реши, че убийствата, осъществени сред 1943 и 1945 година от Украинската въстаническа войска и Организацията на украинските националисти под управлението на Степан Бандера, съдържат детайли на геноцид.

Украйна не приема това изказване и постоянно се базира на събитията във Волиния като част от спор сред Полша и Украйна, засегнал и двете страни.

Клането провокира необикновен обществен спор сред Полша и Украйна по-рано тази година, откакто представител на полското външно министерство съобщи, че Зеленски би трябвало да се извини и да изиска амнистия за събитията във Волиния.

През май обаче ръководителят на Народното събрание на Украйна Руслан Стефанчук предприе дейности, с цел да разсее напрежението, като даде увещание пред полския парламент, че
 Полша желае от Украйна истината за Волинското кръвопролитие
Полша желае от Украйна истината за Волинското кръвопролитие

Горчиви забележки във връзка с мъчителното минало
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР