Украинските войски заявиха, че са превзели отново ключовия бастион Лиман

...
Украинските войски заявиха, че са превзели отново ключовия бастион Лиман
Коментари Харесай

Украинците празнуват превземането на ключов град, в Русия се говори за ядрени удари

Украинските войски обявиха, че са завладяли още веднъж основния бастион Лиман в окупираната Източна Украйна - проваляне, което накара непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин да призове за вероятно потребление на нискокачествени нуклеарни оръжия с дребна мощ, съобщи Ройтерс.

Превземането на Лина - значим железопътен център в източната част на Украйна,  в събота пристигна единствено ден откакто Путин разгласи анексирането на съвсем една пета от Украйна - в това число Донецк, където се намира Лиман, и сложи районите под нуклеарния чадър на Русия. Киев и Западът осъдиха церемонията по анексирането като противозаконен фарс.

Украински бойци оповестиха за освобождението на града във видеозапис, записан пред постройката на градския съвет в центъра на Лиман и оповестен в обществените медии.

„ Скъпи украинци, през днешния ден въоръжените сили на Украйна... освободиха и поеха надзор над Лиман, Донецка област “, споделя един от бойците. В края на видеото група бойци приветстват и хвърлят съветски флагове от покрива на постройката и издигат украинско знаме на тяхно място.

Часове по-рано съветското министерство на защитата разгласи, че изтегля войските от региона „ във връзка със основаването на опасност от обграждане “.

Лиман беше високомерен през май от съветските сили, които го бяха употребявали като логистичен и транспортен център за интервенциите си в северната част на региона на Донецк. Превземането му е най-голямата победа на бойното поле на Украйна от началото на светкавичната контраатака в североизточния регион на Харков предишния месец.

Президентът Володимир Зеленски даде обещание по-бързи триумфи в районите Донецк и Луганск, които са значително под съветски надзор.

„ През миналата седмица броят на украинските флагове в Донбас се е нараснал. Ще бъдат още повече след една седмица “, сподели той във вечерно видео послание.

Украинските въоръжени сили обявиха в неделя сутринта, че техните самолети са направили 29 удара през последните 24 часа, унищожавайки оръжия и противовъздушни ракетни системи, до момента в който сухопътните войски са нанесли удари по командни пунктове, хранилища с муниции и зенитно-ракетни комплекси.

Руските сили са изстреляли четири ракети и са нанесли 16 въздушни удара и са употребявали създадени в Иран безпилотни самолети „ Шахед-136 “, с цел да нападат инфраструктура, се споделя в изказването на Украйна.

Ройтерс не можа да ревизира изказванията на нито една от страните за триумфи на бойното поле

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин приветства новините за Лиман, като сподели, че това ще сътвори нови проблеми за съветската войска. „ Много сме окуражени от това, което виждаме сега “, сподели Остин на конференция в събота.

Остин означи, че Лиман е ситуиран в центъра на линиите за доставки, които Русия е употребила, с цел да изтласка войските и техниката си на юг и на запад,.

„ Без тези направления ще бъде по-трудно. Така че това съставлява нещо като алтернатива за руснаците отсега нататък “, сподели той.

Остин не разяснява дали счита, че завладяването на Лиман от Украйна може да провокира съветска ескалация, макар че американски публични лица необятно осъдиха нуклеарната изразителност на Русия през последните дни и президентът Джо Байдън обществено прикани Путин да не употребява нуклеарни оръжия.

Успехите на Украйна вбесиха съдружниците на Путин като чеченският водач Рамзан Кадиров.

„ По мое персонално мнение би трябвало да се подхващат по-драстични ограничения, чак до оповестяването на военно състояние в граничните региони и потреблението на нуклеарни оръжия с ниска мощ “, написа Кадиров в Telegram преди Зеленски да приказва.

Други високопоставени чиновници, в това число някогашният президент Дмитрий Медведев, допуснаха, че на Русия може да се наложи да прибегне до нуклеарни оръжия.

Миналата седмица Путин съобщи, че не блъфира, когато сподели, че е подготвен да пази „ териториалната целокупност “ на Русия с всички налични средства, а в петък даде да се разбере, че това се отнася и за новите райони, анексирани от Москва.

Вашингтон споделя, че ще отговори уверено на всяко потребление на нуклеарни оръжия.

Анализатори от основания във Вашингтон мозъчен концерн Институт  за проучване на войната (ISW) споделиха, че съветската войска в настоящето си положение съвсем сигурно няма потенциала да работи на нуклеарно полесражение, макар че исторически е обучавала своите елементи да го вършат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР