Украинските власти рязко завишиха оценката си за щетите от войната

...
Украинските власти рязко завишиха оценката си за щетите от войната
Коментари Харесай

Украйна ще иска от Русия 1 трилион долара компенсации за щетите от войната

Украинските управляващи внезапно завишиха оценката си за вредите от войната с Русия. Сега Киев има намерение да получи от Москва 1 трилион $ като отплата за загубите, заяви съветското англоезично издание The Moscow Times, цитирайки Олег Устенко, консултант на президента на Украйна по икономическите въпроси.

„ Не приказваме за цифрата от 300–350 милиарда $ от техните златни и валутни запаси. По оценки на Киев става дума за 750 милиарда $ директни загуби. Добавете непреките загуби, които биха могли да покачат тази цифра до 1 трилион $ “, сподели Устенко пред украинска телевизия.

През юли 2022 година министър-председателят на страната Денис Шмигал съобщи, че възобновяване на Украйна ще изисква съвсем двойно повече от замразените запаси на Русия на Запад - $750 милиарда Той даде обещание, че украинското държавно управление ще приготви електронна карта, на която ще бъдат маркирани всички вреди породени от съветската войска. Според Шмигал, главният източник за възобновяване на страната „ би трябвало да бъдат иззетите сметки на Русия и съветските олигарси “.

На 1 февруари, Европейският съвет утвърди предлагането на Европейската комисия приходите от замразените активи на Русия да се употребяват за финансиране на помощта за Украйна. Предполага се, че приходите, получени от съветски активи, ще се съхраняват в специфични сметки и ще отидат в помощ на Киев. Според оценки на Европейска комисия, приходите от съветски активи в Европейски Съюз могат да възлизат на 15-17 милиарда евро годишно.

След началото на войната в Украйна страните от Г-7, Европейски Съюз и Австралия замразиха съвсем 300 милиарда $ съветски държавни активи. От тях малко над 200 милиарда евро са блокирани в Европейски Съюз, пресметна Financial Times.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР