Украинските сили вероятно са пробили някои руски линии при локални

...
Украинските сили вероятно са пробили някои руски линии при локални
Коментари Харесай

ISW: Русия е в паника от украинската контраатака

Украинските сили евентуално са пробили някои съветски линии при местни контраатаки край Бахмут, което провокира реакциите на финансиста на " Вагнер груп " Евгений Пригожин и на съветското министерство на защитата (МО). Командващият Източната група сили на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски съобщи, че съветските сили са се отдръпнали до два километра зад съветските линии в неуточнени браншове на фронта Бахмут.

Това разкри в дневния си разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Потвърждението на Сирски за украинските триумфи провокира отговора на Пригожин , който съобщи, че украинските сили са почнали контраатака и са си върнали три километра земя в и към Бахмут.

Руското МО призна за извънредно бързите украински контраатаки, като съобщи, че съветските сили са отблъснали осем наземни офанзиви и три разузнавания в посока Донецк, само че отхвърли известията, че украинските сили са пробили съветските отбранителни линии .

Реакциите на Пригожин и МО отразяват засилената суматоха в съветското осведомително пространство във връзка със спекулациите за планувани украински контранастъпления и свидетелстват за нараснала угриженост измежду управлението на " Вагнер " и МО на Русия, както и отразяват напътствията на Кремъл да се заобикаля омаловажаването на украинските триумфи .

Разполагането на нискокачествени съветски сили по фланговете към Бахмут подсказва, че съветското МО значително се е отказало от задачата да обкръжи забележителен брой украински сили там. Руското МО евентуално е почнало по-широко деприоритизиране на напъните за Бахмут към януари 2023 година, когато МО е прекъснало напъните за набиране на военнослужещи от групата " Вагнер ", което евентуално е подтикнало Пригожин да засилва напъните за Соледар-Бахмут през януари и да се оплаче обществено от неналичието на поддръжка от страна на МО за неговите старания от февруари 2023 г .

Руското МО обаче за малко време отдели повече запаси за фронтовата линия Бахмут през март и април, като изпрати танкове Т-90 и съветски въздушно-десантни сили (ВДВ) в региона на Бахмут и назначи мобилизирани резервисти във " Вагнер ".

На 24 април Пригожин съобщи, че съветското МО е разположило единствено нередовни и деградирали елементи за удържане на фланговете на Бахмут, а неспособността на тези елементи да изпълнят даже тази лимитирана задача демонстрира, че съветските флангове в Бахмут и други сходни региони на фронта евентуално са уязвими за украински контраатаки .
 Politico: Вагнеровци към момента управляват по-голяма част от Бахмут
Politico: Вагнеровци към момента управляват по-голяма част от Бахмут

В Съединени американски щати гледат с съмнение на " театралността " на Пригожин

Разпределението на силите на МО, съчетано с измененията в геометрията на бойното пространство, също допуска, че заплахата от обграждане на обилни украински сили в Бахмут от страна на Русия може би е отминала.

Силите на " Вагнер " евентуално ще продължат да организират фронтални офанзиви в Бахмут, което ще разреши на украинските сили да проведат проведено евакуиране от застрашените региони в по-плитка частична обкръженост, вместо да се изправят пред огромно обграждане.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна се нуждае от повече време, с цел да стартира контраатака, защото чака доставката на обещаната военна помощ .

Зеленски съобщи пред Би Би Си, че част от предстоящото военно съоръжение не е пристигнало в Украйна и че макар че украинските сили са подготвени за контраатака, Украйна ще понесе прекалено много жертви.

Зеленски също по този начин съобщи, че украинската контраатака е значима, с цел да се предотврати замразяването на войната от страна на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга предвоенните оправдания на Кремъл за войната, като съобщи, че съветската " специфична военна интервенция " е почнала като " спор сред Русия и Украйна ". Той съобщи, че Русия " отчасти " е постигнала задачите за " отбрана " на хората в Донбас, само че добави, че Русия към момента е надалеч от цялостното реализиране на тези цели.
 ISW: Украинците нападат в Бахмут
ISW: Украинците нападат в Бахмут

Кремъл кърпи загубите в бойните си елементи

Той съобщи, че при започване на войната е било " мъчно да се повярва ", че НАТО, Съединени американски щати и европейските страни ще се " намесят в този спор ". ISW по-рано заяви, че Кремъл е почнал да трансформира вътрешния си разказ, с цел да твърди, че Русия се бори единствено против НАТО, в опит да сътвори осведомителни условия за евентуални съветски военни провали по време на плануваното украинско контранастъпление.

Изявлението на Песков подхожда на новия съветски роман, само че опонира на изказванията на съветския президент Владимир Путин преди нашествието от 24 февруари 2022 година На 21 февруари 2022 година Путин декларира, че Русия " не се бори с украинския народ ", и твърди, че Украйна е станала пленник на своите " западни господари " .

Руската предвоенна аргументация на нашествието разчиташе значително на представянето на опасността от НАТО за Русия, която сякаш произлиза от Украйна.

Неназовани източници от Кремъл настояват, че неотдавнашната изразителност на Wagner Group Евгений Пригожин " съществено тревожи висшето управление " на Русия. Двама източници от Кремъл обявиха пред съветското опозиционно издание " Медуза ", че Кремъл преглежда опитите на Пригожин да шантажира съветското МО на 5 май като " сериозна опасност " и че Пригожин не работи в полза на Кремъл .
 Пригожин: Украинското контранастъпление върви с цялостна пара
Пригожин: Украинското контранастъпление върви с цялостна пара

Той предизвести за нахлуване и в съветски територии

Един от събеседниците декларира, че Пригожин се е заел да разгласи Бахмут за персонална победа, с цел да има въздействие върху съветското МО. Според известията Кремъл е изразил спомагателна угриженост по отношение на подигравката на Пригожин на 9 май с фигурата на " щастливия дядо ", който е виновен за бъдещите съветски генерации .

На 9 май ISW реши, че Пригожин евентуално е имал поради Путин, а източник от Кремъл твърди, че изказването на Пригожин е било пряк намек за Путин. Вторият събеседник обаче твърди, че реториката на Пригожин не може да се пояснява като " директна офанзива " против Путин . На 10 май Пригожин се опита да омаловажи първичните си изказвания, като съобщи, че " щастливият дядо " не се отнася за Путин.

Източниците означават, че ескалиращото държание на Пригожин евентуално е резултат от невъзможността му да съблюдава неизяснен краен период за залавянето на Бахмут. Един от източниците твърди, че Пригожин упреква стандартните елементи, с цел да избегне поемането на отговорност за това, че не е съумял да извърши " персоналното си заричане " да превземе Бахмут.

Събеседниците означиха, че Пригожин може да е минал " алените линии " на Кремъл и да е отблъснал поддръжниците си в съветския вътрешен кръг.

Съобщава се, че Пригожин губи контакт с един от своите настойници - съветския милиардер и " персонален банкер " на Путин Юрий Ковалчук. Съобщава се, че Ковалчук е бил един от водещите гласове, подкрепящи пълномащабната инвазия в Украйна , откакто е развил мощни връзки с Путин по време на пандемията от Covid-19.
 Пригожин разкритикува и Обновена
Пригожин разкритикува и " щастливия дядо " отпред на Русия

Лидерът на " Вагнер " за първи път завоалирано насочи укор и към Путин

Източниците означават, че съветските пропагандисти са получили напътствие да дискредитират Пригожин като изменник, в случай че той продължи да подлага на критика Кремъл - изпитание, което до момента се е проваляло.

Източниците правят оценка, че Пригожин не е изложен на риск, до момента в който " Вагнер " към момента е на фронтовата линия, което разрешава на Пригожин да контактува с Путин.

Руското министерство на защитата (МО) опроверга формалните украински и американски известия, че системата за противоракетна защита " Пейтриът " е свалила ракета " Кинжал " през нощта на 4 май.

Кремълската осведомителна работа ТАСС заяви на 11 май, че " почитан източник в съветското МО " е отрекъл известията, че Украйна е прихванала ракета " Кинжал ". Командващият украинските Военновъздушни сили Николай Олешчук е съобщил, че украинските сили са употребявали системата Patriot, с цел да смъкват ракета  " Кинжал "  във въздуха над Киевска област през нощта на 4 май .

Руското МО опроверга това известие едвам откакто на 9 май Министерството на защитата на Съединени американски щати удостовери, че система за противовъздушна защита " Пейтриът " е свалила съветска ракета " Кинжал ".

Руските окупационни управляващи завземат катедралата на Украинската православна черква в Симферопол, защото потисничеството над Украинската православна черква в окупирания от Русия Крим продължава.

Комисарят на Кримската епархия на Православната черква на Украйна, Симферополският митрополит Климент, и кримският публицист Андрий Щекун оповестяват на 11 май, че представители на съветския Фонд за държавна благосъстоятелност на Република Крим и други окупационни управляващи са разрушили вратите на църквата и са почнали да крадат имуществото на катедралата.
 Пригожин още не вижда обещаните снаряди
Пригожин още не вижда обещаните снаряди

Той не желае да " скапва " парада през днешния ден

ISW и преди е съобщавала за религиозните репресии на Русия на територията на окупирана Украйна.

Основни заключения
Украинските сили евентуално са пробили някои съветски линии при местни контраатаки край Бахмут, което е провокирало реакции от страна на финансиста на Wagner Group Евгений Пригожин и съветското министерство на защитата (МО). Разполагането на нискокачествени съветски сили по фланговете към Бахмут допуска, че съветското МО значително се е отказало от задачата да обкръжи забележителен брой украински сили там. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна се нуждае от повече време за започване на контранастъпление, защото чака доставката на обещаната военна помощ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опонира на предвоенните кремълски оправдания за войната, като твърди, че съветската " специфична военна интервенция " е почнала като " спор сред Русия и Украйна ". Неназовани източници от Кремъл настояват, че неотдавнашната изразителност на Група " Вагнер " на Евгений Пригожин " съществено тревожи висшето управление " на Русия. Руското министерство на защитата (МО) опроверга украинските и американските известия, че системата за противоракетна защита " Пейтриът " е свалила ракета " Кинжал " в нощта на 4 май. Руските окупационни управляващи конфискуваха катедралата на Украинската православна черква в Симферопол, защото потисничеството над Украинската православна черква в окупирания от Русия Крим продължава. Руските сили организираха лимитирани сухопътни офанзиви североизточно от Купянск и по линията Сватово-Кремина. Съобщава се, че украинските сили са траяли да организират местни контраатаки в региона на Бахмут. Руските сили са атакували украински позиции западно от Хуляйполе и в Херсонска област. Русия би трябвало да създава над 29 млн. снаряда годишно, с цел да задоволи настояванията на финансиста на " Вагнер груп " Евгений Пригожин " Вагнер " да употребява 80 000 снаряда дневно - 13 пъти повече от годишното произвеждане на Русия преди нахлуването. Руските публични лица не престават да заплашват и да се пробват да манипулират интернационалните филантропични старания, като заплашват да разхлабен самодейността " Черноморско зърно ", чийто период изтича на 18 май.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР