Украинските информационни агенции първи започнаха да твърдят, че генерал Залужни

...
Украинските информационни агенции първи започнаха да твърдят, че генерал Залужни
Коментари Харесай

Какво значи напрежението между „Зе“ и „За“ за Украйна

Украинските осведомителни организации първи започнаха да настояват, че военачалник Залужни или към този момент е уволнен, или следва да бъде уволнен. Вътрешни източници, с които се свързаха добре осведомени западни публицисти, също по-скоро потвърдиха, в сравнение с отхвърлиха тези изказвания. Украинският народен представител Олексий Гончаренко съобщи, че Залужний е подал оставка и е отказал предложение да заеме поста дипломат в Европа. Махалото на известията обаче бързо се обърна в друга посока. Пресслужбата на Министерството на защитата на Украйна написа в Telegram: " Уважаеми публицисти, отговаряме на всички незабавно: не, това не е правилно ".

Дали това е просто образец за това по какъв начин в разгорещената среда на актуалните обществени медии голословните клюки могат да се разпространят като горски пожар? Не напълно. Изглежда, че тук в действителност има нещо. Струва си да обърнем внимание на съответния език, употребен от представителя на Зеленски: " Президентът не е уволнил Залужни ". Източниците, които твърдяха, че президентският декрет за промяната на Залужни към момента не е подписан и може би се чакат съвещания със западните съдружници, може и да са прави.

" Снощи върховен европейски посланик, който се занимава с Украйна, ми изпрати известие, в което изрази смут и неразбиране, че посолството им в Киев е получило информация за военните разбърквания. Тази заран той беше осведомен, че Банкова (украинската президентска канцелария - б.р.) " наподобява се е вразумила ", написа създателят.

Ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак наподобява се опасява от " стоманения военачалник ". Валерий Залужни е единствената социална фигура, която се приближава до Зеленски по известност. Според социологическо изследване, извършено в края на предходната година, 98% от интервюираните са изразили доверие към него, спрямо 93%, които се доверяват на Зеленски.

Има малко действителни доказателства, че Залужни интензивно обмисля някакво политическо предизвикателство. Вместо това враждебността наподобява идва от президентската администрация. Първият същински противоречив миг беше проектът за миналогодишната контраатака. Залужни искаше да се концентрира върху напредването на юг, с цел да се опита да унищожи " сухопътния кулоар " към Крим. Зеленски, въпреки това, настояваше за необятна атака по целия фронт.

Когато по-късно Залужни назова резултата от контраофанзивата " патова обстановка ", екипът на Зеленски видя в това рецензия към тактиката на президента. Зеленски обществено го укори, че е прекомерно скептичен, а новоназначеният министър на защитата Рустем Умеров стартира да уволнява и преназначава офицери, близки до генерала.

Като се има поради, че първите клюки се появиха в президентската администрация или наоколо до нея, Зеленски може би в действителност е възнамерявал да размени Залужни, само че се е отказал от концепцията, когато равнището на неодобрение е станало явно. В противоположен случай концепцията може да е била издигната като експериментален балон.

Въпреки че никой не е изцяло незаместим, хипотетичните претенденти за заместител на Залужни не наподобяват на него. Командващият сухопътните войски Александър Сирски се счита за по-близък до Зеленски, само че той няма престижа на Залужний измежду военните. Или пък младият и упорит началник на военното разузнаване Кирил Буданов, който има харизма и сила, само че няма опит в ръководството на огромни интервенции, написа създателят.

Украинският президент Володимир Зеленски се готви да размени своя върховен военачалник, което би било най-голямото разтърсване във военното командване на Украйна, написа на собствен ред в. " Файненшъл Таймс ".

Според четирима души, осведомени с разискванията, в понеделник Зеленски е предложил на Валерий Залужни нова роля като консултант по защитата, само че генералът е отказал.

Двама от тях настояват, че Зеленски ясно е дал на Залужни да разбере, че без значение дали ще одобри ролята, той ще бъде отхвърлен от сегашната си служба.

Четиримата, представени от изданието, настояват, че въпреки в кабинета на Зеленски да е взето решение за уволнението на Залужни, отстраняването му може да е отсрочено, откакто в украинските медии се появиха известия за проектите.

Предложението на президента за нова роля на генерала следва месеци на спекулации за ориста му, подхранвани от известия за напрежение сред двамата.

Отстраняването на Залужни би провокирало протест и в редиците на украинските военни и гражданското общество, измежду които той се радва на голяма поддръжка, написа " Файненшъл Таймс ".

В изследване на публичното мнение в Украйна, оповестено през декември, 88% от украинците декларират, че имат доверие на Залужни, до момента в който 62% декларират, че имат доверие на Зеленски (тук цифрите се разграничават от приведените в The Spectator - б.р.).

" Това ще има доста, доста отрицателно влияние върху [моралния] дух на армията ", съобщи украинският боен историк Михайло Жирохов пред киевско радио, като добави, че счита слуховете за " небивалица ".

Смяната на Залужни би могла да разтревожи и западните сътрудници на Украйна, в това число военните, които през последните две години са работили в тясно съдействие с генерала за създаване на тактики на бойното поле.

Войната се намира в сериозен миг, защото Киев чака да разбере дали ще получи военна и финансова помощ на стойност милиарди долари от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Какъвто и да е казусът, напрежението сред " Зе " и " За " наподобява действително и в действителност политически дестабилизиращо, счита анализаторът на The Spectator Марк Галеоти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР