Украинските бежанци ще са в отделни вагони при преместването им

...
Украинските бежанци ще са в отделни вагони при преместването им
Коментари Харесай

Бежанците ще са в отделни вагони при преместването от хотелите по Черноморието


Украинските бежанци ще са в обособени вагони при преместването им от хотелите по Черноморието, приготвят се и спомагателни влакове, в случай че се наложи. Това стана ясно от брифинг на виновните институции, ангажирани в преместването на бягащите от войната в бази в страната.

Някои хотелиери са изявили предпочитание бежанци да останат при тях и са се присъединили в специфичната стратегия за подкрепяне.

Малко над 500 са хотелите, декларирали предпочитание да вземат участие в програмата за настаняване на бежанци против 15 лв. дневно, след 31 май. Става въпрос освен за обектите на морето, а в цялата страна.

Бежанците ще се съпровождат със специфични чиновници на Министерство на вътрешните работи и рейсове до гарите, където ще се качват на влакове, а след това още веднъж ще се транспортират с превоз до базите за настаняване, сподели Атанас Михов - шеф на ОДМВР-Варна.

Процесът стартира в неделя и ще продължи до 1 юни.

Общо 7000 души от област Варна са останали за пренасяне. Около 3000 са намерили работа, а 5000 бежанци ще останат в хотелите, сподели регионалният шеф Благомир Коцев.

Все още обаче има бази, които не са подготвени да одобряват бягащите от войната, изясни ръководителят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Тя добави, че те ще бъдат глобени, в случай че до 24 часа не изпълнят условията.

До момента у нас са влезнали 300 000 бежанци, добави Тошева.

Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от дамите са бременни и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични болести.

Част от хората, избягали от войната в Украйна, показват обаче и неодобрение от базите, в които са настанени, сподели още ръководителят на Държавната организация за бежанците. Тя обаче не отговори на въпрос какъв брой тъкмо са тези недоволни.

В колцентровете досега са постъпили сигнали, че наложително би трябвало да има месо в менюто и сешоар в стаите, някои пък желали да са на първа линия на морето. Така Тошева обрисува някои неоснователни условия от страна на бежанци.

Тя изясни, че много от запитванията имат своята логичност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР