Украински студенти, които учат в Пловдив, активно помагат в областния

...
Украински студенти, които учат в Пловдив, активно помагат в областния
Коментари Харесай

Украинци помагат в областния координационен център в Пловдив

Украински студенти, които учат в Пловдив, интензивно оказват помощ в регионалния координационен център. Второкурсничката Анастасия Полякова, която учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство е измежду дежурните на денонощния телефон и оказва помощ на сънародниците си, които са избягали от войната.

След няколко дни липса на контакт с родителите си в Мелитопул най-накрая Анастасия получава известие, че са невредими.

" Казват, че е умерено, само че нямат интернет и не знам за какво. И е доста тежко, тъй като не мога да се свържа обикновено с тях, само че в този момент е умерено. Днеска единствено ми писаха и три- четири дни не ми пишеше никой ", споделя тя.

Малко след началото на войната в Пловдив се образува координационен център в помощ на бежанците. Служителите в администрацията обаче срещат компликации с езиковата преграда.

" В един миг започнаха да зачестяват позвъняванията на украински и съветски език. Аз приказвам някакъв съветски, който беше извънредно непълен и тогава стигнахме досега, в който имахме потребност от доброволци, които приказват съветски най-малко, тъй като това е езикът, с който всички съумяваме да се разберем, с украинския е малко по- комплицирано ", сподели Ренета Бамбова - Областна администрация

Сега доброволците, които приказват и български и съветски език са четирима, като дават отговор на запитвания и въпроси непрекъснато. Момичето се надява войната в родината ѝ да свърши по-бързо, с цел да спре да се опасява за живота на най-близките си.

На телефона в регионалния спешен център звънят и доста жители, които желаят да оказват помощ.

Проблем за хората, които настаняват в домовете си бежанци, до някъде са разноските за битовите сметки, които би трябвало да покриват, тъй като страната подкрепя единствено туристическия отрасъл, само че не и притежателите на парцели, които са отворили персоналните си домове.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР