Украинската страна възнамерява да помогне на Германия да прекрати зависимостта

...
Украинската страна възнамерява да помогне на Германия да прекрати зависимостта
Коментари Харесай

Украйна направи предложение, на което Германия не може да устои

Украинската страна има намерение да помогне на Германия да приключи зависимостта си от вноса на съветски енергоносители, като доставя ток на най-голямата европейска стопанска система от електроенергийните си остатъци, съобщи ДПА.

" Сега Украйна изнася електричеството си за Молдова, Румъния, Словакия и Полша. Но сме подготвени да увеличим износа си за Германия ", сподели в изявление за ДПА украинският министър-председател Денис Шмигал. " Благодарение на нашите атомни електроцентрали ние в Украйна разполагаме с задоволително електрическа енергия ", уточни той и добави, че ще повдигне въпроса при визитата си в немската столица този уикенд.

Очаква се Шмигал да пристигнеднес в Берлин, а за на следващия ден има планувана среща с канцлера Олаф Шолц.

След съветската инвазия Украйна и прилежащата ѝ Молдова се изключиха от общата енергийна мрежа с Русия. В средата на март украинската електроенергийна мрежа бе синхронизирана с европейската. Оттогава Украйна изнася по сред 400 и 700 мегавата електричество дневно за страни от Европейски Съюз и Молдова.

Шмигал желае страната му да усили износните квоти за Евросъюза неколкократно. " Това ще бъде доста добре и за двете страни. Европейски Съюз ще получи повече сила, а ние задграничната валута, от която имаме незабавна потребност ", сподели той.

Украйна разполага с атомни електроцентрали с общ потенциал от над 14 гигавата. Но шестте реактора на Запорожката АЕЦ от март са под контрола на Русия.

Откакто стартира съветската инвазия потреблението на електричество в Украйна спадна доста поради всеобщото бягство на популацията и икономическия срив. Това освободи спомагателни потенциали за украинския електроенергиен експорт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР