Украинската страна не се е отказала да закупи оборудването, което

...
Украинската страна не се е отказала да закупи оборудването, което
Коментари Харесай

Украйна не се е отказала да купи оборудването от АЕЦ “Белене“

Украинската страна не се е отказала да закупи оборудването, което беше предопределено за АЕЦ " Белене ", и е подготвена да заплати желаната цена, показа енергийния министър Румен Радев по време на инспекцията на строителството на газовата връзка със Сърбия.
Прочетете още
Той отхвърли да разяснява цената, само че съобщи, че ще е повече от избраните от Народното събрание 1,2 милиарда лв..

Получените средства ще бъдат ориентирани към построяването на VII и VIII блок на АЕЦ " Козлодуй ", което Радев съпостави със строителството на нова централа. " Ще бъде преференциално за България ", безапелационен беше министърът на въпрос за цената на технологията AP 1000 на Westinghouse.  

Предстои физическа ревизия от украинска страна на оборудването за АЕЦ " Белене ". Тя може да стартира преди края на годината или през януари 2024 година Министърът посочи, че реакторите не престават да се съхраняват по отношение на рекомендациите на конструктора, в доста положително положение са и това е документирано от последните оценки.

От украинска страна следва и конкретизиране по какъв начин ще бъде финансирана покупката, както и евентуално ще се наложи одобрение на договорката във Върховната Рада.

Украйна има интерес както към цялото съоръжение, по този начин и към инженеринговия план, сподели още енергийният министър. Страната ще се нуждае от още мощности на фона на разрушенията по енергийната инфраструктура, провокирани от съветските въздушни удари. Украинското Министерство на енергетиката означи преди дни дефицит на потенциал за произвеждане при пиковото натоварване на системата в първите зимни дни.

България имаше концепция да задържи два парогенератора от оборудването за потребностите на АЕЦ " Козлодуй ", напомни още Радев, само че последните разбори са посочили, че това не е належащо. Припомняме, че проектите бяха оборудването да бъде арестувано поради течовете сред първи и втори силует на VI блок. Преди време от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) обаче изрекоха подозрение по отношение на тази възможност поради разлика в структурата.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР