Украинската състезателка по фехтовка Олга Харлан внезапно беше изключена от

...
Украинската състезателка по фехтовка Олга Харлан внезапно беше изключена от
Коментари Харесай

Дисквалифицирана заради отказ да стисне ръката на рускиня. Войната помрачи и фехтовката

Украинската състезателка по фехтовка Олга Харлан ненадейно беше изключена от Световното състезание в Милано, макар че победи съперничката си в директен дуел.

Причината: Харлан отхвърли да се ръкостиска с победената Анна Смирнова - представителка на Русия, която се явява на шампионата под безпристрастен байрак.

Харлан трябваше да се срещне с българската шампионка на сабя от европейското състезание Йоана Илиева в идващия двубой на 1/16 финалите. Заради абсурда обаче Илиева получи служебна победа и продължи напред без дуел, откакто украинската фехтовачка беше изключена.

32-годишната Олга Харлан победи Анна Смирнова с 15:7. В момента, в който Смирнова се приближи на пътеката, с цел да ѝ подаде ръка, Харлан остави сабята си ориентирана напред и надолу, предлагайки единствено да допрян остриетата си.

Това даде съображение на рускинята да внесе тъжба против държанието на Харлан - отводът ѝ се оказва нарушаване на наложителните правила на Международната федерация по фехтовка.

fencer Olga Kharlan refused to shake hands with her rival from Anna Smirnova.

The Ukrainian defeated the Russian woman at the World Championships with a score of 15:7.
— NEXTA (@nexta_tv)
Смирнова отхвърля да напусне терена в продължение на един час, до момента в който стачкува против решението на Харлан и упорства за отстраняването ѝ от шампионата поради " неуважително отношение ", макар че преди малко е била победена от нея.

Досега украинските състезатели отказваха да се явяват на шампионати, в които вземат участие представители на Русия и Беларус, в символ на митинг против нашествието на съветската войска в Украйна през февруари 2022.

Преди дни обаче украинското държавно управление промени разпоредбите си, като даде право на спортистите да се борят за медали, в случай че против тях играят руснаци или белоруси под безпристрастен байрак, какъвто е казусът със Световния шампионат по фехтовка.

Дисквалификацията провокира политическо неодобрение в Украйна. Съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк разгласява фотография на съветската фехтовачка Анна Смирнова, на която те носи ушанка със руска петолъчка, и разяснява: " Както виждате, тя намерено се възхищава на съветската войска, която избива украинците и унищоава градовете ни ". Той се обръща към Международната федерация по фехтовка с въпроса: " Не миришат ли съветските пари на кръв? ".

The photo features Anna Smirnova, the Russian fencer who Ukrainian Olha refused to shake hands with at the World Championships after winning a fair bout. As you can see, she openly admires the Russian army, which is killing Ukrainians and destroying our cities. The…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M)
Министърът на външните работи Дмитро Кулеба също прикани за анулация на наказването на Харлан.

" Анна Смирнова загуби в почтен дуел и реши да играе мръсно с ръкостискането. Ето по този начин работи съветската войска на бойното поле. Олга Харлан завоюва почтено съревнование и се показа с достолепие. Призовавам Международната федерация по фехтовка да възвърне правата на Харлан и да ѝ разреши да се състезава ", написа той.

Украинската стрна възнамерява да апелира решението. Ако то остане в действие обаче, Харлан няма да може да взе участие в отборното състезание и ще бъде изключена от надпревари за 60 дни.

Родена през 1990 година в Миколаив, в Южна Украйна, Олга Харлан има голям брой златни медали от международни и европейски шампионати. През 2008 година тя и тимът на Украйна завоюваха олимпийско злато в Пекин, тя е и бронзова медалистка от Олимпиадата в Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016.

Интересното е, че едвам 20-годишна Харлан се въвлича в украинската политика, откакто е вкарана в листата за локалните избори в родния ѝ град от към този момент несъществуващата проруска Партия на районите.

Кариерата ѝ в ръководството наподобява фиктивна - младата жена пропуща съвсем всички съвещания поради подготовката си за надпревари. По-късно тя признава, че обвързването ѝ с политиката е било " горчив опит " и твърди, че още тогава е желала да подаде оставка, само че е спирана от неразбираеми условия. През 2012 година името ѝ се появява и в депутатските листи на Партията на районите, само че Харлан не влиза в Радата.

Позицията ѝ се прекатурва през 2013-2014 година, когато Русия окупира Крим и стартира сепаратистката война в Украйна - от този момент тя обществено приканва за възобновяване на единството на страната.

През 2022 година тя разказва ужаса, който изпитва в деня, в който Путин разгласи началото на пълномащабната инвазия в родината ѝ.

В изявление за украинска медия тя споделя, че тогава е получила поддръжка от двама свои познати руснаци.

" Един от тях ми сподели, че всичко протичащо се е извънредно, че той се вълнува, само че не знае по какъв начин да повлияе на това. Каза ми и че ме почита като човек и състезател и че доста се тормози за околните ми. Аз му отговорих: " Благодаря ти за тези думи, само че на първо място би трябвало да схванеш, че вашата войска нахлу при нас ". Към това прибавих и фотография на майка ми, която се криеше в бомбоубежището, и го помолих да я покаже и на други хора ", споделя Харлан.

" Можем единствено да допускаме какво се случва в главите на руснаците и белорусите, които поддържат нашествието и премълчават закононарушенията на Русия против Украйна ", споделя още тя.

Харлан се възмущава и от допускането на спортисти от двете страни по време на войната.

" Те нямат право да споделят, че нямат отношение към войната. Руските спортисти стискат ръката на Путин, получават заплата от него. Докато тече пълномащабна война, те нямат правото да се явяват на надпревари и да вървят където и да е ", счита Харлан.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР