Украинската държавна ядрена компания Енергоатом заяви в петък, че един

...
Украинската държавна ядрена компания Енергоатом заяви в петък, че един
Коментари Харесай

Запорожката АЕЦ отново заработи

Украинската държавна нуклеарна компания " Енергоатом " съобщи в петък, че един реактор в окупиранта от Русия Запорожка АЕЦ е бил обвързван още веднъж към украинската мрежа и още веднъж доставя на Украйна електричество.

Порано от украинската държавана компания обявиха, че работят по включването на два реактора от централата.

" Собствените потребности на централата за електрозахранване се обезпечават посредством ремонтираната линия от електроенергийната система на Украйна. Изходната линия на Запорожката АЕЦ към електроенергийната система на Украйна е обновена, работи се по подготовка на присъединението на два енергоблока на Запорожката АЕЦ към мрежата . Няма забележки по отношение на работата на оборудването и системите за сигурност ", се споделя в изказване на Енергоатом.

На 25 август Запорожката АЕЦ за първи път от стартирането си (тя е въведена в употреба през 1984 г.) от украинската електропреносна мрежа.

Междувременно съветското министерство на защитата съобщи в петък, че неговите сили са унищожили създадена в Съединени американски щати гаубица M777 , която съгласно него е била употребена за обстрел на следената от Русия нуклеарна централа в Запорожие.

В ежедневния си брифинг Министерството на защитата заяви, че гаубицата е била унищожена западно от град Марганец, в Днепропетровска област на Украйна .

В четвъртък стана известно, че в Херсонска област, която се намира под контрола на съветската войска и в окупираните елементи на Запорожие са изцяло прекратени електричеството и водоснабдяването . По-специално токът бе спрял в Мелитопол, Херсон и Нова Каховка, съгласно представители на локалните окупационни администрации.

Заради прекъсването на Запорожката АЕЦ от украинската електропреносна мрежа някои лечебни заведения на окупираните от Русия територии са останали без ток и не могат да работят обикновено , заяви министърът на опазването на здравето на Украйна Виктор Ляшко.

Както към този момент обясниха кореспондентите на Би Би Си, атомната електроцентрала изисква непрекъснато доставяне с електрическа енергия, в това число за изстудяване на енергийните блокове . В противоположен случай съществува опасност от стопяване на настоящите реактори и нуклеарна злополука.

В четвъртък, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен диалог с френския министър на защитата Себастиан Лекорню за обстановката към Запорожката атомна електроцентрала . Според съветските медии министрите са отбелязали " значимостта на задачата на чиновниците на МААЕ в Запорожката АЕЦ ".

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, който има намерение, заяви в " Туитър ", че е разговарял за обстановката в централата с френския президент Еманюел Макрон. Според него срещата с френския водач е била " навременна и целенасочена " и отдадена на " визитата на МААЕ в Запорожката атомна електроцентрала, което ще се състои в близко бъдеще ".

МААЕ се готви за задача и, заяви Bloomberg.

Според Киев съветската войска Запорожката АЕЦ , с цел да упрекна Украйна за това и да предизвика. Русия твърди, че Запорожката атомна електроцентрала е атакувана от въоръжените сили на Украйна.

По-рано през август генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и " отбягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно съоръжение на тази територия ". Той също по този начин съобщи нуждата да се спрат всички военни дейности в региона на АЕЦ и да не се нападат оборудванията на централата и покрайнините.

На 18 август заместник-говорителят на съветското външно министерство Иван Нечаев дефинира като за демилитаризация на региона към атомната централа.
 Росгвардия заяви, че е задържала чиновници на АЕЦ
Росгвардия заяви, че е задържала чиновници на АЕЦ " Запорожие "

Предали на украинските въоръжени сили информация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР