Украинската държавна компания Енергоатом съобщи за нов риск в окупираната

...
Украинската държавна компания Енергоатом съобщи за нов риск в окупираната
Коментари Харесай

Нов инцидент в Запорожката АЕЦ - нарушени са 3 от 5-те защитни бариери на 4-и енергоблок

Украинската държавна компания " Енергоатом " заяви за нов риск в окупираната от съветските военни Запорожка атомна електроцентрала, съобщи Униан.

В резултат на привеждането на 4-и енергоблок в " горещо положение “ – в нарушаване на заложените в лиценза наставления, е станал случай с приключване на вода от първи силует на реактора към втори.

" Това е станало поради нарушение на целостта на трети парогенератор, ситуиран в херметичната обвивка на блока. Затова окупационната администрация стартира привеждане на 4-и енергоблок на Запорожката АЕЦ в положение на " леден режим. " – се споделя в известие на " Енергоатом ".

Отбелязва се, че не се е стигнало до изпускане на радиация в околната среда.

Преди дни „ Енергоатом “ предизвести, че поддържането на спрян реактор в „ горещо положение “ е рисково.

Същевременно държавният оператор на Украйна разполага с информация, че през идните три дни окупаторите ще приведат в „ парещ режим “ 6-и енергоблок на централата, което е следващото нарушаване.

" Това закононарушение с умишленото разваляне на оборудването на 4-и енергоблок, което докара до нарушение на целостта на три от петте налични физически бариери пред изпускането на радиация, приключването на евентуално радиоактивна вода от първи силует оттатък откритите лимити, повреждането на скъпо съоръжение от първи силует, ще бъде разследвано ", акцентира президентът на " Енергоатом " Петро Котин.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР