Украинската чудотворната икона на Света Богородица-Скоропослушница пристига за първи път

...
Украинската чудотворната икона на Света Богородица-Скоропослушница пристига за първи път
Коментари Харесай

Чудотворната икона на Света Богородица-Скоропослушница пристига за първи път в София

Украинската чудотворната икона на Света Богородица-Скоропослушница идва за първи път в София. Светинята се назовава по този начин, тъй като се счита, че бързо чува молитвите на вярващите. Чудотворният облик ще бъде посрещнат следобяд в столичния древен храм " Света Петка ".

Светинята е била изписана в манастира " Св. Пантелеймон " в Света гора през 1893 година. Осветена е в Дохиярската Света обител, където още през десети век се е популяризирал нейният автентичен вълшебен облик. В началото на предишния век иконата е дарена на църквата " Свети Александър Невски " в украинския град Ананиев.

Множество са разказите на миряни, намерили разтуха, решение на житейски компликации и излекуване от тежки заболявания, откакто са се докоснали до светинята, споделя предстоятелят на столичния храм " Света Петка " иконом Николай Николов:

" Кой от каквото има потребност на това ще помогне, стига с отворено сърце да застане пред нея и да се помоли с цялата си душа. Тогава оказва помощ Света Богородица посредством своята икона и посредством нея Света Богородица прави чудеса ".

В началото на годината реликва обиколи други български епархии. Днес чудотворната икона ще бъде посрещната в храм " Света Петка " в 17 часа, след което ще бъде отслужена тържествена вечерня. По случай тържественото посрещане Белоградчишкият свещеник Поликарп ще оглави в петък заран празнична литургия, която ще бъде отслужена в старинния храм. Светинята ще остане за поклонение до празника Голяма Богородица и на 16-ти август ще отпътува назад за Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР