Украйна твърди, че си връща черноморските петролни платформи, конфискувани по време на анексирането на Крим

...
Украинската армия казва, че е връщала стратегически платформи за газ
Коментари Харесай

Украинската армия казва, че е връщала стратегически платформи за газ и петрол от Русия в Черно море

От ИЛИЯ НОВИКОВ Associated Press, 11 септември 2023 г., 10:54 ч. Украйна е оставена в руини след най-дългите и смъртоносни битки на войната.

Отвоюването на така наречените платформи Boyko Towers осигурява източник на енергия и връща обратно актив, който Русия конфискува през 2015 г. и използва за изстрелване на хеликоптери, Министерство на отбраната на Украйна каза.

„Русия е лишена от способността да контролира напълно водите на Черно море и това прави Украйна много стъпки по-близо до връщането на Крим“, главният Разузнавателната дирекция каза.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да направи всичко възможно, за да си върне Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., и призова международните съюзници да подкрепете усилията.

Отчетените бойни печалби на Украйна, които не могат да бъдат независимо потвърдени, дойдоха, когато севернокорейският лидер Ким Чен Ун беше във влак, пътуващ за Русия за среща с руския президент Владимир Путин. Срещата, обявена от страните на двамата лидери, може да включва дискусии относно предоставянето на Северна Корея на оръжие за възстановяване на намаляващия арсенал на Русия.

САЩ. официални лица публикуваха разузнавателни данни миналата седмица, показващи, че Северна Корея и Русия организират среща Путин-Ким някъде този месец, тъй като разширяват сътрудничеството си в лицето на задълбочаващата се конфронтация със Съединените щати.

В други събития германският външен министър Аналена Бербок направи необявено посещение в Киев, столицата на Украйна. Тя обеща подкрепа за пътя на Украйна към членство в Европейския съюз, като същевременно призова за допълнителни реформи в страната.

„С огромна смелост и решителност Украйна също защитава свободата на всички от нас“, каза Баербок в изявление, публикувано от нейното министерство. „По същия начин, по който Украйна се застъпва за нас, тя също може да разчита на нас.“

Baerbock също обеща продължителна военна, икономическа и хуманитарна подкрепа за страната и каза, че предоставените досега 22 милиарда евро (23,6 милиона долара) правят Германия на второ място след САЩ по отношение на общата подкрепа.

Baerbock каза, че докато Украйна вече е постигнала добър напредък в реформирането на съдебната система и медиите, тя все още има „да извърви още много“ в борбата с корупцията.

По време на боевете украинските сили освободиха част от град Оптине в Донецка област и напреднаха към градовете Клишчиевка и Андриевка южно от Бахмут, каза заместник-министърът на отбраната Хана Маляр.

В покрайнините на Бахмут продължават битките, откакто украинските войски се изтеглиха от града през май. Украйна се опитва да овладее възвишението в Клишчиевка, за да установи артилерийски контрол над Бахмут.

В южната украинска Запорожка област основните сили за контранастъпление на Украйна се приближаваха все по-близо до преодоляването на руските укрепления и плътни минни полета, за да превземат Токмак, критичен логистичен център за руските сили и жизненоважен железопътен възел, каза Маляр.

Украинските сили освободиха Роботин, град в същата провинция, миналия месец.

Руските сили също атакуваха град Кривий Рог в Днепропетровска област, родното място на Зеленски, с дронове през нощта, казаха украинските власти. Няма незабавни съобщения за жертви или щети.

Второто превземане на платформите в Черно море следва Министерството на отбраната на Обединеното кралство, което съобщи за военноморски и военновъздушни сблъсъци в морето преди две седмици .

Украйна е ударила няколко контролирани от Русия платформи в битките по време на войната и войски от двете страни са ги окупирали периодично, каза Обединеното кралство във военна актуализация за войната . Заедно със сондирането, платформите могат да се използват за кацане на хеликоптери, като бази за разполагане и за позициониране на ракетни системи с голям обсег.

Проруските окупационни власти конфискуваха управляваните платформи от компанията Черноморнефтегаз след анексирането на Крим, което по-голямата част от света смяташе за незаконно.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди повече от 18 месеца, Путин незаконно анексира четири провинции през септември 2022 г.: Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие. Гласуването за законодателни органи, установени от Кремъл, започна в окупираните райони миналата седмица, докато руските власти се опитват да затегнат контрола си върху територии, които Москва все още не контролира напълно.

Централната избирателна комисия на Русия заяви в понеделник, че управляващата партия в страната, Единна Русия, е на първо място в четирите украински региона и в Крим.

___

Стефани Лихтенщайн във Виена и Брайън Мели в Лондон допринесоха за тази история.

___

Следете отразяването на AP за войната в Украйна: https://apnews.com/hub/russia- украина

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР