Украинска атака с дрон нанесе щети на сграда в центъра на Москва: руски служители

...
Украински военен дрон повреди сграда в центъра на Москва, причинявайки
Коментари Харесай

Украински военен дрон повреди сграда в центъра на Москва, причинявайки експлозия, която се чу в бизнес района на града при последната атака срещу руската столица от безпилотен самолет летателни апарати.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза в изявление в приложението за съобщения Telegram, че системите за противовъздушна отбрана са свалили дрон рано сутринта в петък и отломки са паднали върху Експоцентъра на града.

Експо центърът – голямо пространство за събития, използвано за големи изложби – се намира на по-малко от 5 километра (3,1 мили) от Кремъл.

Видео, публикувано от руски медии, показва гъст дим, издигащ се до небостъргачите в града.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е започнала атаката с дрон около 4 часа сутринта местно време (01:00 GMT) „с помощта на безпилотен летателен апарат срещу обекти, разположени в Москва и Московска област“.

„БПЛА, след като беше изложен на оръжия за противовъздушна отбрана, промени траекторията си на полет и падна върху нежилищна сграда в района на Краснопресненската насипна улица в Москва“, каза министерството в Telegram.


Кметът на Москва каза, че службите за спешна помощ са на място, но първите доклади показват, че няма жертви.

„Останките от БПЛА паднаха в района на Експоцентъра и не причиниха значителни щети на сградата“, каза Собянин в Telegram.

Държавната информационна агенция ТАСС съобщи, че една от стените на павилиона на Експоцентъра се е срутила частично, позовавайки се на службите за спешна помощ.

„Площта на срутването е около 30 квадратни метра [323 квадратни фута]“, съобщиха за ТАСС от службите за спешна помощ.

ТАСС съобщи също, че въздушното пространство близо до московското международно летище Внуково е било затворено за кратко, като излитанията и кацанията са отложени, цитирайки авиационната служба.

Москва и околните райони са обект на чести атаки с дронове през последните седмици, включително две атаки с дронове, които бяха отблъснати над финансовия район на Москва, като всяка от тях причини незначителни щети на фасадите на високи сгради. През май дронове бяха свалени близо до Кремъл.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди миналия месец, че „войната“ идва в Русия, като „символичните центрове и военни бази“ на страната сега са мишени на Киев.

Руското министерство на отбраната също така заяви, че е осуетило атака на украински морски дрон срещу военни кораби в Черно море в четвъртък вечер.


Украинските сили се опитаха да атакуват кораби на руския Черноморски флот в 22:55 ч. местно време (19:55 GMT) с „безпилотен морски катер“, докато корабите действаха в югозападната част на Черно море на 237 км ( 147 мили) югозападно от Севастопол, съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на министерството на отбраната.

Севастопол е базата на Черноморския флот на Русия на анексирания от Москва полуостров Крим.

Министерството каза, че морският дрон е бил унищожен от фрегатата "Питливий" и патрулния кораб "Василий Биков", преди да успее да достигне целта си.

Руски военни кораби също отблъснаха атака на украински морски дрон срещу руската военноморска база Новоросийск на 4 август, съобщи информационната агенция.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР