Указът възлага на Предприятието за управление на чуждестранната собственост към

...
Указът възлага на Предприятието за управление на чуждестранната собственост към
Коментари Харесай

ISW: Путин ще брани руската собственост от Източна Европа до Аляска

Указът разпорежда на Предприятието за ръководство на задграничната благосъстоятелност към администрацията на съветския президент и на Министерството на външните работи (МВнР) пълномощия и средства за търсене, регистриране и правна отбрана на " собствеността ", макар че точните параметри на това какво съставлява актуалната или историческата съветска благосъстоятелност не са ясни.

 

Кремъл може да употребява " отбраната " на претендираната от него благосъстоятелност в страни отвън интернационално приетите си граници, с цел да ползва механизми за " мека мощ " в постсъветските и прилежащите страни, които в последна сметка целят вътрешна дестабилизация.

Известен боен блогър реагира на указа, като неправдоподобно прикани Русия да стартира да ползва закона в Аляска и в цяла забележителна част от Източна Европа, Кавказ и Централна Азия.

 

Една украинска  " дейна защита " до 2025 година би отстъпила самодейността в целия спектакъл на съветските сили най-малко за една година, а може би и за по-дълго, което би разрешило на съветското командване да дефинира къде, по кое време и в какъв мащаб да се водят боеве през този интервал. Този нескончаем интервал на самодейност на театъра на военните дейности би дал на съветското командване и забележителен надзор върху определянето на ресурсите, които украинските и съветските сили би трябвало да употребяват, написа Financial Times.

 

Следователно съветското командване ще разполага с задоволително действен прозорец за осъществяване на поредност от акции с друга активност на целия спектакъл в Украйна.

 

Настъпателните и отбранителните интервенции слагат сходни условия и ограничавания пред украинските материални средства и персонален състав, а украинските отбранителни интервенции не дават безусловно на Украйна повече благоприятни условия за запазване на материални средства и увеличение на запасите за бъдещи контранастъпателни интервенции.

Руските и украинските сили разчитат на едни и същи оръжия и съоръжение за осъществяване на отбранителни и настъпателни интервенции. Оборудване като бронирани транспортни средства, артилерия и безпилотни летателни апарати е също толкоз значимо за защитата на позиции, колкото и за завладяването им.

Освен това отбранителните интервенции не отстраняват потребностите от човешки запаси или загубите, защото задържането на позиции и контраатаката могат да доведат до обилни потребности от сили и загуби, изключително когато агресорът може да дефинира изискванията на борбата всякога.

 

Стабилността на отбранителната линия зависи частично от способността на отбраняващите се сили да правят задоволителни ротации, бързо да укрепват отслабените браншове на фронтовата линия, да основават физически укрепления и при нужда да правят проведено евакуиране от застрашените позиции, като всички тези дейности изискват значителни запаси и доста количество ангажирана и неотложно налична жива мощ.

 

Както в множеството войни, по този начин и в Украйна настъпателните интервенции изискват повече материални средства и жива мощ, в сравнение с отбранителните интервенции, само че както съветските, по този начин и украинските сили постоянно търпят обилни загуби и в защита.

 

FT също по този начин оповестява, базирайки се на неуточнени украински публични лица, че съветските сили възнамеряват да проведат през лятото на 2024 година и да се опитат да завладяват останалите четири нелегално анексирани области (Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка).

 

Неуточнените украински източници на FT не изключват опцията съветските сили да се опитат да завладяват още веднъж Харков и Киев.

Германското издание BILD заяви за сходни съветски проекти на 14 декември 2023 година, а ISW означи тогава, че обявените от Русия проекти за война като цяло подхождат на провежданите местни настъпателни интервенции в Донецка и Луганска област.

 

Вероятно няма да е належащо съветските настъпателни интервенции в Украйна да реализират забележителен териториален прогрес, с цел да принудят Украйна да изразходва скъпи и ограничени запаси за отбранителни старания.

 

Украинските сили евентуално няма да могат да съхраняват материални средства и персонален състав, до момента в който се пазят от съветските настъпателни интервенции, локализирани или широкомащабни, които имат за цел да им попречат да го създадат.

 

Украйна рискува да изразходва запаси, които се надява да резервира за личните си контраофанзивни интервенции, в напъните си да спре продължаващите съветски офанзиви, евентуално губейки терен, в случай че премине към стратегическа защита, както явно предлагат някои американски чиновници.

 

Страната във войната, която държи самодейността, нормално има преимущество и не е рационално да се предлага Украйна да отстъпи това преимущество на Русия за по-дълго време, в сравнение с е безусловно належащо.

Руската осведомителна интервенция, целяща да показа отбранителните дейности на НАТО в отговор на действителна съветска експанзия на източния фланг на НАТО като провокация, има за цел да отклони вниманието от неотдавнашната нападателна съветска изразителност и държание по отношение на НАТО. Руски публични лица, в това число съветският президент Владимир Путин, наскоро заплашиха Финландия и по-широкия алианс на НАТО.

 
Путин дефинира Запада като " зложелател " на Русия и загатна, че Русия се бори в Украйна, с цел да победи Запада.

 

Служителите на Кремъл и обвързваните с него участници също по този начин неведнъж се опитваха да основат осведомителни условия за бъдещи нападателни дейности против страните - членки на НАТО, и техните съседи.

 

Руските учения за електронна война (ЕВ) в Калининград може да са провокирали невиждано високи равнища на заглушаване на GPS в Северна и Централна Полша и южната част на Балтийския район на 25-27 декември 2023 година и на 10 и 16 януари 2024 година

 

ISW продължава да прави оценка, че Путин е нахлул в Украйна през 2022 година не с цел да отбрани Русия от несъществуваща опасност от НАТО, а по-скоро с цел да отслаби и в последна сметка да унищожи НАТО  - цел, която той към момента преследва.

Русия организира осведомителна интервенция за неправилно показване на - отговор на съветската експанзия против Украйна и съветските закани, ориентирани към членовете на НАТО - като провокативни. Ученията на НАТО Steadfast Defender 2024 стартират тази седмица и ще продължат до май 2024 година

 

Върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа военачалник Крис Каволи съобщи на 18 януари, че в " Steadfast Defender " ще вземат участие 90 000 военнослужещи от всички 31 страни - членки на НАТО, и Швеция.

 
Съобщава се, че ученията ще включват над 50 кораба; над 80 изтребителя, хеликоптера и безпилотни летателни апарати; и минимум 1100 бойни машини, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата.

 

Каволи съобщи, че НАТО " ще показва способността си да укрепи евроатлантическата зона посредством трансатлантическо напредване на сили от Северна Америка... по време на симулиран сюжет на възникващ спор против непосредствен до него съперник ".

 

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер съобщи на 18 януари, че НАТО би трябвало да се приготви за спор с Русия, защото НАТО не може да одобри мира като " даденост " и би трябвало да " чака непредвиденото ".

 

Германският министър на защитата Борис Писториус съобщи на 19 януари, че Германия би трябвало да вземе поради, че Путин може да се опита да нападне член на НАТО след пет до осем години, като се имат поради заканите от Кремъл " съвсем всеки ден ".

Руското министерство на външните работи (МВнР) реагира на първичното оповестяване на ученията Steadfast Defender през септември 2023 година и подвеждащо съобщи, че ученията на НАТО имат все по-провокативен и нападателен темперамент.

 

Руското Министерство на външните работи съобщи, че НАТО продължава " демонстрацията на мощ " на " прага " на Русия. Руското Министерство на външните работи твърдеше, че Русия постоянно е предложила на НАТО начинания за деескалация, призовавала е НАТО да се откаже от провокативните си дейности и е трансферирала съветските военни учения навътре в страната. Руски източници твърдяха, че НАТО употребява ученията, с цел да " навива " и подстрекава балтийските държави да се приготвят за война с Русия, и окачествиха тези учения като " серия от провокации ".

 
Юлия Жданова, член на съветската делегация на 1066-ата пленарна среща на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), на 17 януари съобщи по сходен метод, че ученията на НАТО по границите на Русия и Беларус " предизвикат игра на нерви " и " още повече свиват пружината на ескалацията ".

Известен съветски боен блогър, обвързван с Кремъл, отхвърли мненията на Писториус за възможна бъдеща съветска офанзива против НАТО, като съобщи, че европейските публични лица постоянно вършат изказвания за " концепцията за " съветската опасност " и че малко германци в действителност са съгласни с тези изказвания.

Военният блогър загатва, че немското държавно управление се пробва изкуствено да сътвори опасност от Русия, която в действителност не съществува, като заплаща на специалисти да " споделят верните думи ".

 

Руските сили ще могат да дефинират местоположението, темпото и оперативните условия за водене на бойни дейности в Украйна, в случай че Украйна се ангажира с отбранителни интервенции през 2024 година, както съгласно някои американски представители упорстват Киев да направи.

 

Financial Times (FT) заяви на 19 януари, че американски публични лица се застъпват за това Украйна да схване по- " закостенял "  оперативен метод, ориентиран към задържане на актуалната територия и генериране на материални средства и сили през 2024 година за бъдещи контраофанзивни интервенции през 2025 година

Един от американските чиновници твърди, че тактиката на " дейна защита " би разрешила на Украйна да построи оперативни условия и да се приготви за контранастъпление през 2025 година

 

Военната теория на Съединени американски щати дефинира дейната защита като " потребление на лимитирани настъпателни дейности и контраатаки за отнемане на съперника от оспорван регион или позиция ".

 

Украински публични лица обявиха, че украинските сили организират дейни отбранителни интервенции в региони , където съветските сили вземат участие в местни настъпателни дейности.

Активната защита на целия спектакъл обаче би изисквала рутинни и необятно публикувани украински контраатаки и затова към момента изисква украинските сили да ангажират обилни офанзивни качества на фронта.

 

FT заяви, че американски чиновници считат, че украинските сили към момента могат опортюнистично да се възползват от слабите места в съветската защита, до момента в който организират дейна защита на целия спектакъл.

 

Ограничените благоприятни условия за контраатаки - изключително когато не са обезпечени с задоволително запаси - обаче надали ще доведат до изгоди, съизмерими с ресурсите, които неизбежно ще изразходват.

Отбранителната позиция на целия спектакъл би отстъпила стратегическата самодейност на Русия и би ѝ разрешила да стартира огромни офанзиви в определено от нея време, принуждавайки Украйна да изразходва оскъдните запаси, които сякаш би генерирала в интервала на " дейна защита ".

 

Бившият украински министър на защитата Андрий Захороднюк съобщи пред FT, че съсредоточаването върху защитата без никакъв нападателен съставен елемент би било " неточност с исторически размери " за Украйна, защото ще съобщи самодейността на съветския президент Владимир Путин и ще му разреши да удвои продължаващите старания да убеди Запада и останалия свят, че Украйна не може да завоюва войната.

Украинското Главно ръководство на военното разузнаване (ГУР) генерал-лейтенант Кирил Буданов съобщи по сходен метод, че украинските сили би трябвало да продължат да оказват напън върху съветските сили, изключително посредством интервенции, насочени против съветската логистика в окупирания Крим.

 

Точно както отбранителните интервенции не подсигуряват, че Украйна ще успее да натрупа запаси за бъдещи контранастъпления, по този начин и настъпателните интервенции не изключват безусловно опцията Русия да продължи да поставя старания за струпване на ресурси от съоръжение и основаване на оперативни запаси.

 

Понастоящем ISW прави оценка, че темпото на съветските настъпателни интервенции в Украйна и продължаващата акция за криптомобилизация на Русия дават опция на съветските сили да правят постоянни ротации на оперативно равнище , само че че е малко евентуално съветските сили да могат бързо да основат оперативни запаси.

 

Наскоро съветските сили изразходваха обилни количества съоръжение за несполучливи офанзивни старания в Източна Украйна и сега употребяват артилерийски муниции доста по-бързо, в сравнение с последователно мобилизираната отбранителна индустриална база на Русия (ОИБ) може да създаде.

Украински публични лица показаха, че съветските сили насочват новопроизведените оръжия и муниции към фронтовата линия за незабавна приложимост, а не за разширяване на запасите за бъдещи интервенции.

Тези ограничавания за съветските материали и човешки запаси обаче не са неизбежни характерности на съветските настъпателни интервенции в Украйна. Руските сили биха могли да облекчат тези ограничавания, като в същото време продължат да организират настъпателни интервенции, в случай че съветското командване промени интензивността или тактиката на тези интервенции, засилва напъните за основаване на сили или доста разшири напъните за активизиране на съветската стопанска система.

 

Предоставянето на Русия на една или повече години от самодейността на целия спектакъл на военните дейности ще разреши на съветското командване да избира свободно сред приоритизиране на личните си настъпателни старания и оперативни условия, струпване на лични запаси за бъдещо потребление и принуждаване на Украйна да изразходва ресурсите, които Киев ще се стреми да натрупа за бъдещи украински контранастъпателни интервенции.

 

Руските сили евентуално ще изберат да организират местни настъпателни интервенции, както и по-мащабни настъпателни дейности на целия спектакъл, с цел да принудят Украйна да ангажира оскъдната си материална база и жива мощ за отбранителни старания.

 

Говорителят на командването на украинските сухопътни войски подполковник Владимир Фитьо съобщи на 19 януари, че целият източен фронт от Купянск до Бахмут е деен и заяви за засилени съветски офанзиви в направленията Купянск-Лиман и Бахмут.

 

Фитьо предизвести, че въпреки украинските сили да унищожават съветски танкове и бронирани машини, съветските сили разполагат с " огромен запас от запаси ".

 
Украинският боен наблюдаващ Костянтин Машовец съобщи, че съветските сили в последно време са " минали в нахлуване " в някои региони на направлението Лиман, по-специално западно от Сватве и западно и югозападно от Кременна.

 

Машовец означи, че съветските сили евентуално се приготвят за по-мащабни дейности в посока Лиман в близко бъдеще.

 

Известен боен блогър, обвързван с Кремъл, също твърди, че съветските сили са почнали " масирана атака " в направлението Купянск-Лиман.

 

ISW по-рано оцени, че съветските сили може да засилват напъните си за завладяване на Купянск, Харковска област , през идващите седмици.

Руски източници нееднократно са потвърждавали желанието на Русия да продължи дейните интервенции на цялата територия на Украйна, целящи да унищожат суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

 

Представители на Съединени американски щати считат, че Украйна ще би трябвало да води дълга война , и не престават да поставят старания да обезпечат възможно най-голяма помощ за сигурността на Украйна преди 2025 година, като в същото време чакат, че позиционните боеве в Украйна могат да продължат до 2026 година

 

На 19 януари CNN заяви, че на 17 януари президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и шефът на националното разузнаване Аврил Хейнс са се срещнали с американските законодатели, с цел да ги призоват да поддържат спомагателната помощ за сигурност на Украйна.

 

Представителите на администрацията на Байдън акцентираха системите за противовъздушна защита и артилерийските муниции като основни украински качества, които могат да бъдат изчерпани без спомагателна американска помощ, което ще постави завършек на способността на Украйна да нанася удари на далечни дистанции против окупирания Крим и Черноморския флот на Русия.

 

Неуточнен американски чиновник съобщи пред CNN, че одобряването на допустимо най-голяма помощ за Украйна преди 2025 година е " в съзнанието на доста хора ".

Си Ен Ен заяви, че неуточнени представители на американското разузнаване считат, че войната ще продължи най-малко още две години, а съгласно някои от тях сраженията може да продължат до пет години.

CNN заяви, че неуточнени американски чиновници не считат, че краткосрочното " прекъсване " на американската помощ за Украйна ще има огромно влияние на бойното поле, само че че дълготрайната липса на американска помощ може да разреши на Русия да възвърне темпото, като натрупа оръжия, произведени в страната и от Иран и Северна Корея.

 

ISW продължава да счита, че позиционната война в Украйна не е постоянна патова обстановка и може да бъде отклонена в една или друга посока от решенията, взети на Запад и в Русия, и че сривът на западната помощ за Украйна евентуално ще докара до възможен срив на способността на Украйна да удържи съветската войска и до забележителен съветски прогрес на запад, евентуално чак до западната украинска граница с страните - членки на НАТО.

 
Русия се пробва да усъвършенства връзките си с Южна Корея , за да смекчи последствията от възходящата си взаимозависимост от Северна Корея.

 

Руският дипломат в Южна Корея Георгий Зиновиев съобщи на 18 януари, че Русия ще " приветства " Южна Корея в кръга на " другарските страни " на Русия и предложи южнокорейският бизнес да влага във възобновяване на окупирания Донбас.

 

Зиновиев съобщи, че Южна Корея не желае да види Русия стратегически победена в Украйна и предизвести Южна Корея да не доставя военна помощ на Украйна. Зиновиев също по този начин погрешно съобщи, че руско-севернокорейското съдействие не нарушава никакви интернационалните наказания.

 

Неотдавнашни директни сигнали от южнокорейски публични лица демонстрират, че Южна Корея е във все по-голямо несъгласие с Кремъл, изключително заради възходящото съветско съдействие с Пхенян. На 17 септември 2023 година южнокорейският президент Юн Сук-йол съобщи, че Сеул счита, че съветските и севернокорейските военно-технически съглашения могат да нарушат глобите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, а южнокорейски чиновници неотдавна предизвестиха, че Северна Корея усилва прехвърлянето на оръжия и муниции към Русия.

На 19 януари основаната в Украйна организация с отворен код Frontelligence Insight разгласява отчет, в който картографира логистичните направления, по които Северна Корея трансферира муниции на Русия за потребление в Украйна , като акцентира трагичното влияние на севернокорейските доставки на муниции върху съветските военни старания.

 

В Република Башкортостан продължиха митингите в поддръжка на хвърлен в пандиза изтъкнат башкортоански деятел, само че представителите на Кремъл опровергаха известията, че митингите са обилни по мащаб.

 

Източници от съветската съпротива оповестиха, че на 19 януари в столицата на Башкортостан Уфа са протестирали от " стотици " до 1500 поддръжници на затворения башкортоски деятел Фаил Алиснов и че съветските мобилни елементи със особено предопределение (ОМОН) са задържали минимум 10 стачкуващи.

 

На 11 януари съветските управляващи осъдиха Алиснов на четири години затвор за " подбудителство на ненавист " и оповестиха решението на 17 януари, което провокира всеобщи митинги пред постройката на съда в Баймак, Башкортостан.

На фрагменти, оповестени на 19 януари, се вижда по какъв начин десетки или стотици поддръжници на Алиснов показват в центъра на Уфа, а фрагменти, оповестени по-късно денем, демонстрират, че митингите са завършили за деня.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков твърди на 19 януари, че в Башкортостан не е имало всеобщи безредици и че локалните правоприлагащи органи се оправят с " обособени " локални демонстрации.

Руски политически блогър, който оповестява за първичните митинги и жигосва Алиснов като " сепаратист " с " неофашистки " полезности, твърди, че в Уфа са протестирали не повече от 50 души и че половината от тях са се разпръснали до обяд - изказване, което не подхожда на фрагментите от действителните митинги.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР