Ужилването от пчела, оса или стършел обикновено не крие риск

...
Ужилването от пчела, оса или стършел обикновено не крие риск
Коментари Харесай

Алергия при ужилване от пчела се проявява до 30 минути

Ужилването от пчела, оса или стършел нормално не крие риск от алергична реакция, само че е мъчително и може да аргументи сърбеж. Въпреки това, би трябвало неотложно да потърсите здравна помощ, в случай че след ухапването се появят затруднено дишане, оток в устата или гърлото, проблеми с говоренето, значителни обриви по кожата, уязвимост, въртежи, гадене и повръщане. Тези признаци са признаци на алергична реакция, за които медицински експерти би трябвало да предпишат подобаващи ограничения.

 

Алергичният отговор нормално се демонстрира до 15-та минута, най-късно до 30-та минута след ухапването. Експертите предизвестяват, че в случай че първо захапване от пчела или оса не провокира сериозна реакция, това не значи, че няма да има при последващо захапване. Алергията е заболяване, което включва имунологичния феномен сенсибилизация. Това значи, че имунната система се среща с алергена и при второ захапване отговорът на токсините, импортирани от насекомото, може да бъде по-сериозен.

 

Затова се предлага на хората, които знаят, че са алергични, да носят със себе си антихистамини като превантивна мярка, когато са навън или в природата. Особено деликатни би трябвало да бъдат при ястие и пиянство навън, защото ароматите бързо притеглят оси и пчели, а ухапването в устата е изключително неприятно. Мястото на ухапването нормално се зачервява и отокът набъбва, само че в случай че няма затруднения, отокът ще спадне в границите на ден-два.

 

При случай с насекомо първо огледайте мястото. Ако жилото е останало, го извадете с дезинфекцирани пинсети или ъгълче на твърда карта. Не стискайте, тъй като може да се разнесат впръсканите в кожата отрови. Измийте и по опция дезинфекцирайте. Наложете леден компрес или сложете кубче лед. Народната медицина поучава незабавно да натъркате потърпевшото място с разрязана скилидка чесън или глава кромид лук. Когато болката поутихне, намокрете памучно тампонче или чиста платнена забрадка в разтвор от хлебна сода и дръжте върху отока 12-20 минути. Разтворът се прави от 1 ч. л. сода  и 1 ч. ч. вода.

 

При ужилване оказват помощ и листа от живовляк. Необходимо е добре да ги размачкате, с цел да излезе сокът им и да залепнат върху кожата. Може също да употребявате сок от магданоз или босилек, настойка от невен, капка сок от алое вера, в случай че отглеждате растението у дома.

Смята се, че е обикновено да се появи зачервяване и отичане в диаметър от 5 см към мястото на захапване. Ако отокът е по-голям, идете на доктор – евентуално настава така наречен инсект алергия. Внимателно би трябвало да следите за по-обширна местна реакция, в случай че ужилването е по лицето, главата и шията. Осите жилят по-често в сравнение с пчелите и тяхното захапване е по-болезнено. Жилото им обаче не остава там, където са го забили – то е безпрепятствено. Ако е останало, евентуално ухапването е от пчела – тя хапе единствено един път, жилото й е назъбено и се откъсва.

 

Жилото на стършелите също като на осите не се откъсва и не остава на мястото. Тяхното захапване е най-болезнено, тъй като отровата им съдържа огромно количество ацетилхолин. Рискът от алергия при нея е 2-3 пъти по-голям. Ако човек е нажилен от рой оси или стършели е добре да потърси бързо здравна помощ, тъй като може да настъпи токсична реакция. Дори ухапаното да сърби, не го чешете, с цел да не го разкървавите и да влошите ситуацията.

Инфо: Уикенд

Тагове: алергия ужилване оса пчела стършел алергична реакция токсична реакция
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР