Ужгород. Украинското министество на външните работи се обърна към Главната

...
Ужгород. Украинското министество на външните работи се обърна към Главната
Коментари Харесай

Hungary Today: Украйна обвини организацията на закарпатските унгарци в сепаратизъм

Ужгород. Украинското министество на външните работи се обърна към Главната прокуратура и Службата за сигурност на Украйна (СБУ), с цел да предизвикват следствие против Транскарпатската унгарска културна асоциация (ТУКА) поради карта в седмичния й вестник „ Карпаталия “, която изобразява част от Закарпатието „ все едно принадлежи на Унгария “, написа електронното издание Hungary Today.
В последното си издание, вестникът се пробва да насърчи закарпатските унгарци да вземат участие на украинските парламентарни избори, които се организираха в неделя, с карта на първа страница, която изобразява Закарпатска област, където трима маджарски претенденти бяха номиниранив едномандатните региони, оцветена в алено бяло и зелено – цветовете на унгарското знаме. На изображението е изписано следното: „ На крайник, унгарци! Да гласуваме на 21 юли! “
Заместник-министърът на външните работи Йевхен Бозсок написа в „ Туитър “: „ Това е фракционизъм! Главната прокуратура на Украйна и СБУ би трябвало да образуват произвеждане против него. Вече подписах съответните тъжби “.
В отговор СБУ разгласи, че е почнала процедура, „ като се има поради, че представянето на картата на вестника с унгарския байрак на фона демонстрира признаци на нахлуване против териториалната целокупност на Украйна и предизвика сепаратистки усеща измежду унгарското национално малцинство “.
Този случай се случва не доста, откакто беше признат доста противоречивия закон за „ отбрана на украинския език като единствен държавен “. Законът дискриминира съществено другите етнически малцинства, живеещи в страната, отбелязва унгарската медия.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР