Ужгород. Украинското министество на външните работи се обърна към Главната

Ужгород. Украинското министество на външните работи се обърна към Главната ...

Hungary Today: Украйна обвини организацията на закарпатските унгарци в сепаратизъм.

Ужгород. Украинското министество на външните работи се обърна към Главната прокуратура и Службата за сигурност на Украйна (СБУ), за да инициират разследване срещу Транскарпатската унгарска културна асоциация (ТУКА) заради карта в седмичния й вестник „Карпаталия“, която изобразява част от Закарпатието „все едно принадлежи на Унгария“, пише електронното издание Hungary Today.
В последното си издание, вестникът се опитва да насърчи закарпатските унгарци да участват на украинските парламентарни избори, които се проведоха в неделя, с карта на първа страница, която изобразява Закарпатска област, където трима унгарски кандидати бяха номиниранив едномандатните райони, оцветена в червено бяло и зелено – цветовете на унгарското знаме. На изображението е изписано следното: „На крак, унгарци! Да гласуваме на 21 юли!“
Заместник-министърът на външните работи Йевхен Бозсок написа в „Туитър“: „Това е сепаратизъм! Главната прокуратура на Украйна и СБУ трябва да образуват производство срещу него. Вече подписах съответните жалби“.
В отговор СБУ обяви, че е започнала процедура, „като се има предвид, че представянето на картата на вестника с унгарския флаг на фона показва признаци на нападение срещу териториалната цялост на Украйна и провокира сепаратистки чувства сред унгарското национално малцинство“.
Този инцидент се случва не много, след като беше приет много спорния закон за „защита на украинския език като единствен държавен“. Законът дискриминира сериозно различните етнически малцинства, живеещи в страната, отбелязва унгарската медия.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: focus-news.net