Уикенд винетката ще струва около 10 лева. Това каза председателят

...
Уикенд винетката ще струва около 10 лева. Това каза председателят
Коментари Харесай

Уикенд винетката ще струва 10 лв., електронната ще се купува от терминал само с карта

Уикенд винетката ще коства към 10 лв.. Това сподели ръководителят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов по време на показване на метода за пазаруване на електронна винетка за леките коли и транспортните средства до 3.5 тона от терминал за самообслужване.

„ Искам да потвърдя, че няма да има смяна в цените на винетките. Те се резервират такива, каквито са сега. Годишната винетка продължава да бъде 97 лв., месечната - 30 лв., седмината - 15 лв.. Предстои да бъде избрана цената на уикенд винетката. Тя ще бъде в порядъка на 10 лв. и ще бъде избрана с решение на Министерски съвет “, сподели още той, представен от " Фокус ".

По думите му винетките, които към този момент са закупени и са с годност след 1 януари 2019 година, ще бъдат конвертирани в системата със периода на годност, какъвто е на винетката. Това ще може да се случи след 15 декември.

„ Ако водач, който има годна винетка и пропусне да я конвертира в системата, тя няма да го регистрира като извършител и няма да му бъде наложена санкция. При прекъсването от надзорен орган на подобен лидер, неговата винетка ще бъде въведена в системата на място от оператор на автомобила, само че няма да бъде установено нарушаване “, добави още инж. Глосов.

Електронните винетки

Терминалът за закупуване на ел. винетки ще работи с дебитни и кредитни карти, с пари няма да може да се заплаща на него, добави Глосов.



„ Знаете към този момент от 1 януари стартира използването на електронната винетка. Тя ще размени хартиената. Над 500 ще бъдат терминалите, ситуирани по пътната инфраструктура, които ще могат да бъдат обслужвани на 8 езика . Както към този момент споделих, терминалите ще бъдат ситуирани по пътните артерии на страната и граничните пунктове. Тези, за които използването на тази система с терминал е усложнение , ще могат да употребяват услугите на физически лица и да купуват винетки от бензиностанции, от регионалните пътни ръководства на АПИ и други места “ , сподели той.



„ Системата, която „ Капш “ създава, дава опция за заплащания и през мобилно приложение и уеб сървър. Този терминал ще работи с дебитни и кредитни карти, с пари няма да може да се заплаща в него “, съобщи още инж. Глосов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР