Уестингхаус електрик (Westinghouse Electric) обяви, че е подписала договор за

...
Уестингхаус електрик (Westinghouse Electric) обяви, че е подписала договор за
Коментари Харесай

Подписан е договор за инженерни дейности за изграждане на нов реактор на площадката на АЕЦ Козлодуй

" Уестингхаус електрик " (Westinghouse Electric) разгласи, че е подписала контракт за предварителни инженерни действия (Front-End Engineering & Design, FEED) с " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " за създаване на нов реактор с технологията " Ей Пи 1000 " (AP1000) на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", събощават в писмо до медиите от компанията, отговаряща за връзките на американската компания в България.

През сегашния месец започва осъществяването на контракта, който включва действия по оценка на опциите за консолидиране на българската промишленост в плана за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000 и за потребление в оптималната степен на съществуващата на площадката на АЕЦ " Козлодуй " инфраструктура.

" Щастливи сме да стартираме осъществяването на предварителните инженерни действия, свързани с осъществяване на план за създаване на най-модерната технология в света за АЕЦ от потомство III+ (три плюс), която ще обезпечи чиста и надеждна базова сила на нашите клиенти и на българското население ", сподели Дейвид Дърам, президент " Енергийни системи " в " Уестингхаус ". " Бихме желали да благодарим на " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " и на българския парламент за тяхното доверие в нашата водеща и потвърдила се в действителна употреба технология ".

По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за съгласие за основаване на взаимна работна група за обмисляне построяването на реактори с технологията AP1000 в България. Работната група е в развой на оценка на регулаторните, лицензионните и плановите условия и създава интензивен график за дейности в поддръжка на енергийната тактика на България. Договорът за осъществяване на предварителни инженерни действия (FEED) е първата стъпка от плана за създаване на нова нуклеарна мощ с технологията AP1000.

Към момента на площадката в Козлодуй работят два реактора с съветска технология BBEP-1000. През декември 2022 година " Уестингхаус " подписа 10-годишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за един от блоковете в АЕЦ " Козлодуй ", като доставките ще стартират през 2024 година Ядреното гориво ще се създава в завода на " Уестингхаус " във Вестерос, Швеция, като това е единственият изцяло самостоятелен от съветски доставки и технологии план за нуклеарно гориво за блокове с технология ВВЕР-1000, се отбелязва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР