“Уентян е дълъг 17.9 метра, има диаметър от 4.2 метра

...
“Уентян е дълъг 17.9 метра, има диаметър от 4.2 метра
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китайската ракета Лонг Марч 5B изведе в космоса модула Уентян!

“Уентян ” е дълъг 17.9 метра, има диаметър от 4.2 метра и тежи 22 тона. Освен лабораторните съставни елементи, модулът има нов шлюзов отсек за провеждането на “космически разходки ”, както и кабина за преспиването на тричленен екипаж. Кабината ще разреши застъпване на екипажите на китайската галактическа станция, като първото такова е планувано за месец декември, когато ще излети пилотираният транспортен съд “Шенчжоу 15 ”. Астронавтите на този транспортен съд, имената на които към момента не са оповестени, ще се срещнат с Чен Дун, Лю Ян и Цай Сюйчже, които са членовете на екипажа на настоящата задача “Шенчжоу 14 ” и понастоящем поданици на станцията.

Напомням на читателите, че галактическата станция на Китай се състои от три базови модула. Основният е “Тянхъ ”, вторият (т.е. който в този момент е на път) е “Уентян ”, а през октомври т.г. е планувано изстрелването и на трети лабораторен модул “Ментян ”. След като и “Ментян ” влезе в състава на станцията, тя ще придобие Т-образна форма и нейният градеж ще бъде публично разгласен за приключен.

По-нататък, евентуално през 2024 година, наоколо до китайската галактическа станция ще бъде позициониран модул “Сънтян ”, който ще има мощен галактически телескоп от класа на “Хъбъл ” и при потребност ще може да бъде ремонтиран от китайските астронавти. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР