"Уебит инвестмънт нетуърк" на Пламен Русев, създател на едноименната мрежа

...
"Уебит инвестмънт нетуърк" на Пламен Русев, създател на едноименната мрежа
Коментари Харесай

Борсовата игра на Webit: Всичко за първото IPO на BEAM за годината

"Уебит инвестмънт нетуърк " на Пламен Русев, основател на едноименната мрежа от събития, възнамерява да набере до 6 млн. лева от борсовия сегмент BEAM Парите ще бъдат вложени във финалистите на проведеното от него съревнование Founders Games Заявката е, че по този начин се дава достъп на дребните вложители до високодоходния пазар на рисковия капитал, само че изискванията на предлагането крият и някои уловки, които изискват нараснало внимание
През предходната година над половин дузина компании се появиха на фондовата борса с помощта на пазара за напредък BEAM. Там дребни и междинни компании могат да набират до 3 млн. евро при облекчени условия, което единствено по себе си е чудесна опция. По-слабите регулации обаче разрешават на BEAM да се появяват и компании, при които оценката на риска и активността им би трябвало да стават с нараснало внимание. Най-малкото някои са в доста ранен етап на развиване и без подготвен артикул или бизнес модел. А други работят като самобитни мини хедж или венчър фондове, които просто набират парите и ги влагат в други компании и планове.

В този дух е и поръчката за първото първично обществено предложение (IPO) на BEAM за тази година, което ще бъде направено от " Уебит инвестмънт нетуърк ", с тикър WIN. Зад компанията, записана през март 2022 година, стои Пламен Русев, който е основател на серията от събития Webit Global. Новото сдружение ще предложи до 5.588 млн. броя елементарни акции с номинал 1 лева и емисионна цена 1.05 лева на БФБ на 6 юни, понеделник. Мениджър на емисията е ИП " Карол ", а с цел да е сполучливо предлагането, би трябвало да се запишат най-малко половината от акциите плюс една.
Инвестициите: Малко като празен чек
Идеята е с набраните средства " Уебит инвестмънт нетуърк " да придобива дялове в от три до пет финалиста на Founders Games. Това е събитие, в което се показват започващи компании, като част от форума на Webit. В документите и в уеб страницата на компанията детайлно е разказано по какъв начин се отсяват спечелилите в самобитния конкурс, които с присъединяване си дават право на уредника на Webit - компанията на Русев " Е-академия ", да взе участие в идващия им рунд финансиране.
Реклама
Новосъздаденото сдружение придобива по контракт това право, като за задачата дължи 0.1% такса от всяка своя инвестиция, което е относително скромна сума. В случая, в случай че има концептуален проблем, той е, че вложителите не знаят авансово освен в кои компании ще се вложат парите им, нито даже в кои браншове ще са или при каква оценка. Те съвсем нямат и глас в избора - само на един стадий от надпреварата, където са останали 12 - 15 компании, е планувана опция те да изключат няколко с отрицателен избор, само че не и да дадат желания коя им харесва най-вече. Това действително приближава инвестицията в WIN до тази в станалите известни в последните години при пазарната фикс идея SPAC - компании, които първо набират капитал на борсата, а по-късно търсят евентуална цел за обединение.

Размерът на инвестицията във всяка компания се възнамерява да е сред 500 хиляди и 1.5 млн. $, като са вероятни и някои по-малки вложения, което значи, че набраните средства ще бъдат ориентирани към 3-4 компании - финалисти на течащите сега Founders Games, които се чака да станат ясни в края на юни. Така че вероятно за нови вложения при последващо издание на състезанието ще би трябвало и още капитал, като Русев не крие планове за набиране на спомагателен запас, в случай че се вдигне таванът за BEAM от 3 на 8 млн. евро, какъвто план има.

В своите презентации Русев показва компанията като късмет да се влага и да се обезпечи достъп до бъдещите Гугъл, Amazon, SpaceX, Apple, като демократизира достъпа до международния пазар на растежа - нещо, което съгласно Русев не е правено до момента. В България въпреки всичко има няколко компании - фондове на борсата, които обезпечават опция за експозиция в портфейл от стартъпи, като " Илевън кепитъл ", които са на контролиран пазар, и други като " Ейч Ар кепитъл " и " Импулс I ", които са на BEAM.

И най-после естествено значим за вложителите е таймингът. Предлагането на WIN става на фона на борсов срив и падащи оценки на софтуерните компании и покачващите се лихви може да засилят в допълнение това. В тази среда набирането на финансиране от прохождащи компании без потвърден модел ще е по-предизвикателно. В обществените презентации, както и в изявление (виж по-долу) за " Капитал " Русев, който се самоопределя като " антисистемен състезател ", вижда в това опция, като акцентира, че точно в такива предизвикателни моменти се раждат световни водачи.
Реклама
Русев популяризира компанията си и капиталовите благоприятни условия в нея на база персоналните си убеждения, а в презентациите непрекъснато цитира имена на световни вложители и венчър капиталисти, свързани с Tesla, Skype, Coinbase, Twitter, RobinHood, AngelList, SolarCity и фондове като Sequoia Capital, като част от мрежата и журито в играта на Webit.

" Това, в което съм персонално уверен, е, че към сегашния миг няма по-добра опция за моите персонални пари от WIN по отношение на другите други възможности като вложения в недвижими парцели, акции или крипто, които имам ", разяснява Пламен Русев пред " Капитал ", като акцентира, че персоналната му увереност не трябва да се схваща като покана за инвестиция към читателите. Освен това той цитира и мощен интерес към емисията на база поръчки във Фейсбук профила му, във формата на webit.network и персонални позвънявания, доста от които от хора, които в никакъв случай не са вложили на фондовата борса. Дали този интерес обаче е оневинен ще се разбере на самото обществено предложение на 6 юни, където става записването, а по-късно и заплащането на акциите.
Много надзор за създателя, съвсем без риск
Извън естествения риск при инвестиция в новаторски компании обаче в изискванията за общественото предложение на WIN има няколко особености, които въпросните по-неопитни вложители също може да би трябвало да преценяват.

Най-ключовото е структурата на контрола в самата компания. " Уебит инвестмънт нетуърк " е основана през март 2022 година от " Анхеало кънсалтънтс ", чийто едноличен притежател е Пламен Русев, а вложеният капитал е 300 хиляди лева, като в него са включени и две по-специални привилегировани акции с клас А и Б.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Икономика 3 Икономика 1 Икономика 2 Енергетика 3 Свят 1 Икономика 2 Енергетика 3 Икономика Реклама
Акцията клас А също е благосъстоятелност на " Анхеало кънсалтънтс " и тя действително обезпечава на Русев на практика цялостен надзор над WIN, без значение че в случай че бъде записан целият капитал от IPO-то, той ще има малко над 5% в капитала. Според устава на сдружението тя му дава самобитно несъгласие при вземането на всички по-ключови решения от общото заседание - или вложителите, дали останалите 95%, не могат да трансформират устава, ръководството и съвсем нищо. Тя му дава и " извънредно право за избор на до половината от членовете на съвета на шефовете, като при упражняването на тази привилегия не се изисква настрана решение за смяна на броя на членовете на съвета на шефовете ".

" Златната акция е за гарантиране и опазване на предмета на активност, което е от извънредно значение за всички вложители, които влизат в този план поради марката Webit и Founders Games. В този смисъл е точно в техен интерес, тъй като стотици (а може би и хиляди - ще забележим на 6 юни) стават акционери, тъй като се доверяват и дават заем на доверие персонално на мен и на марката Webit. ", разяснява Пламен Русев пред " Капитал ".

Акцията клас Б е благосъстоятелност на " Уебит мениджмънт " - също сдружение на Русев. Тя му обезпечава обезпечен дял в размер на 20% от облагата на сдружението, както и 20% обезпечен ликвидационен дял при прекратяването му. Практически през нея създателят си обезпечава, че без значение по какъв начин се развиват вложенията, първо ще изплати на себе си една пета от активите, а чак по-късно другите вложители ще получат съразмерно на каузи си.

Така да вземем за пример при систематизиране на облага от 1 млн. лева 200 хиляди отиват за " Уебит мениджмънт " на Русев, за останалите акционери ще се поставят 720 хиляди лева, или по малко над 12 стотинки на акция. Обикновен акционер, който е вложил колкото Русев - 300 хиляди лева, ще има 287.5 хиляди акции поради емисионната цена 1.05 лева (4.85% от капитала), против които ще получи близо 35 хиляди лева дял. Като елементарен акционер компанията на Русев " Анхеало кънсалтънтс " ще получи и още 37 хиляди лева за своите 299 999 елементарни акции, или общо би взел 25% от облагата за систематизиране. А в случай че заради някаква причина вложенията на WIN не се развият добре и има загуби при възможна разпродажба, сдружението на Русев ще може да получи 20%, до момента в който другите акционери са на загуба.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
Отделно от това в изискванията на предлагането е записано, че всяка година компанията възнамерява да разпредели 2.5% от размера на финансовите активи на WIN съгласно последния оповестен финансов доклад под формата на заплащане за изпълнителния шеф " Уебит мениджмънт ", която е благосъстоятелност на Пламен Русев. Т ака да вземем за пример при изцяло записано IPO и вложени пари в фирмите още за първите две години Русев може да получи повече от в началото вложените от него 300 хиляди лева

Заложените условия с обезпечените дял, ливкидационен дял и таксата Пламен Русев оправда с обстоятелството, че те са стандарт в промишлеността. В едно от представянията пред вложители той даде поръчки също по този начин, че след предлагането ще бъдат препоръчани някои промени. Например въпросните 2.5% да са на база първичната инвестиция, а не на настоящата стойност. А също по този начин и привилегированите 20% да са чак откакто другите вложители получат най-малко в началото вложеното, а не преди. Доколкото обаче вложителите не могат да наложат такава смяна, нито да въздействат на съответния текст, остава риск по какъв начин, по кое време и под каква форма ще се случи това.

Разбира се, всички тези и други рискове са разказани в документа за допускане и всеки може да направи преценка. В света на рисковия капитал сходни такси и привилегии може и да са оправдани, в случай че вложител с доста средства поверява част от тях за ръководство на някого с дълга серия сполучливи вложения зад тила си и влагащ и личен запас. Но когато става въпрос за стотици дребни вложители без опит обаче, може би е нужна малко повече отбрана на правата и ползите им..
Какво е Founders Games Founders Games е събитие, в което голям брой компании се правят оценка от вложители в няколко категории. Повечето са започващи, някои имат история с набран капитал посредством Seed рундове, до момента в който други към момента са в pre-seed етап на развиването си. Срещат се стартъпи от най-различни браншове на стопанската система като подвижност и градски технологии, финтех, биотехнологии, роботика и доста други от разнообразни точки на света - Европа, Съединени американски щати, Азия и Африка. От стотиците компании вложителите ще подберат пет, които да бъдат финалистите на Founder Games през 2022 година Процедурата по избора ще стане онлайн (или онлайн) в София на 28 юни. Веднага по-късно ще бъдат вложени и първите до 6 млн. лв. във финалистите.За да бъде измежду финалистите, дадена компания би трябвало да има създаден артикул, проект за пазарна реализация и предишна инвестиция от най-малко няколкостотин хиляди $. Общо представянето се състои от 5 рунда и фирмите се правят оценка от вложители специалисти по шест разнообразни критерия, измежду които е факторът на влияние за стабилно бъдеще, уникалност на концепцията, мениджърски потенциал и опит, финансов аспект и други. Всички притежатели на акции в WIN имат опцията да гласоподават кои компании да отпаднат от полуфиналите, като по този начин вземат участие и въздействат директно върху избора на полуфиналистите, измежду които се избират и финалистите.
Q&A Пламен Русев: Личната ми увереност е, че предлагаме добра капиталова опция
Пламен Русев през 2017 година Фотограф: Надежда Чипева С оглед на корекцията на тържищата през последните месеци и отдръпването на вложителите какво смятате за тайминга на IPO-то?
Това, в което съм персонално уверен е, че към сегашния миг няма по-добра опция за моите персонални пари от WIN, по отношение на другите други възможности като вложения в недвижими парцели, акции или крипто, които имам. Но моята персонална увереност в триумфа на това начинание не трябва да се схваща като покана за инвестиция към вашите читатели. Всеки вложител следва да се запознае в подробност с проспекта и да вземе осведомено решение за степента на риск, който може да поеме.

В актуалната икономическа обстановка и крайната неустановеност на пазарите вложителите са извънредно внимателни, доста меко казано, и тържища като Nasdaq и показатели като S&P 500 бележат спадове за последните 6 месеца. Това единствено по себе си допуска крах за съвсем всяка компания, която предприеме листване на която и да било фондова борса по света, изключително на такава с по-ниска капитализация. Но не и за WIN. Това, което WIN предлага на финансовия пазар, е без аналог като стойност за акционерите и нашите прогнози за триумф към този момент се оказват верни. Само за първите 48 часа от оповестяването на плана на моя фейсбук профил получихме така наречен soft commitments (заявен интерес за придобиване на акции от WIN) за над 4 млн. лв.. 1 седмица по-късно над 1000 души обявиха интерес към този момент за цялата емисия.

Много от тези хора в никакъв случай преди не са вложили в акции на БФБ и занапред откриват свои сметки в капиталови медиатори в България. " Карол " работят на цялостна пара. И това са данни единствено от формата за поръчка на интерес на уеб страницата на Webit. Тези цифри не включват интереса и алокациите, които имат към мен персонално мои другари и членове на предприемаческата екосистема. Сред тях са хора като Иво Евгениев, който за мен е един от най-успешните български бизнесмени и вложители и прецизен лакмус за триумфа на всеки план.
На фона на възходящата волатилност рисковите вложения световно бележат лек спад. Оправдан ли е сентиментът съгласно вас?
Вярвам, че тук отговорът е значимо да се концентрира върху цената, която WIN дава на акционерите си и която е магнит и причина за триумфа ни макар цитирания от вас сентимент. WIN влага в спечелилите на едно от най-оспорваните надпревари за нововъведения в света. Няколко хиляди компании от 5 континента минават през 5 кръга на оценка и най-после на финала остават единствено 4, в които WIN ще придобие действителна благосъстоятелност във тип на дялове. Петте кръга отсяват над 98.8% от всички претенденти и под 0.2% стават финалисти. Това отсяване става на база груповата просветеност на стотици вложители, които са тесни експерти в съответните промишлености, които регламентът на Founders Games разрешава - най-бързо растящите в света.
Прекалено внимателни ли са вложителите в последно време или това е краткосрочна наклонност, която не очаквате да продължи за дълго?
Това е изцяло предстояща и предвидима наклонност. Винаги спадът на финансовите пазари води до спад в рисковото вложение. Именно по тази причина още преди 6 месеца (и преди спада на борсите) Webit разгласи 6 пъти по-голяма премия от тази, която давахме в последните години. От 1 милион Founders Games разгласи 6 милиона $ премия. Глобалният ни бранд и доверието на водачите в промишленост в целия свят ни дават опция да бъдем антисистемни. От друга страна, намаляващите вложения натискат оценките на фирмите надолу, което е и друга добавена стойност за нашите акционери.

С едни и същи пари ние ще придобиваме по-голям дял от фирмите, които ще финансираме, и след 2-3 години, колкото са моите персонални упования (и упованията на международни експерти), когато рецесията стартира да отстъпва пред икономическия напредък, чакам тези компании, в които ще влагаме през юни 2022 и в последващите издания на Founders Games, да бъдат в извънредно добра позиция за растеж на международните пазари.

Забелязах 6-те критерия, по които оценявате фирмите, само че по какъв начин съпоставяте фирмите по отношение на една друга в случай, че са от напълно разнообразни промишлености и с радикално разнообразни бизнес модели?- В три от общо петтте рунда всяка компания се прави оценка от вложители, които са специалисти в дадения бранш, в който оперира компанията претендент. Така груповата просветеност в бранша " подвижност " прави оценка с най-много 50 точки (5 индикатора с 10 точки най-много за показател) всяка една компания. По създание в края на 3 кръг ние имаме най-малко по 1 супер компания от всеки бранш. На последните 2 рунда " звездно жури ", формирано от икони в международния рисков капитал, като Тим Дрейпър - американски вложител и създател на Дрейпър Фишър Юрветсън (DFJ), Дрейпър университет и така нататък Неговите най-известни вложения включват Tesla, SpaceX, Coinbase, Twitter, Skype, RobinHood, AngelList, SolarCity, DocuSign, Ancestry.com, Байду, Hotmail, Focus Media и стотици други, Хендрик Брандис (съосновател и сътрудник на Earlybird. Тези хора са потвърдени специалисти и решенията им са свързани със основаването на не една милиарна компания по света и те най-после вземат групово решение кои ще бъдат финалистите на Founders Games.

Материалът има изчерпателен темперамент и не е рекомендация за взимане на капиталово решение
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР