Удовлетворени сме от резултата, с който бе гласувано решението да

...
Удовлетворени сме от резултата, с който бе гласувано решението да
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Не допуснахме с наше оръжие да се убиват хора

Удовлетворени сме от резултата, с който бе гласувано решението да не се изпраща оръжие за Украйна - 200 народни представители. Това е впечатляваща численост, която демонстрира, че това решение дава отговор на упованията и настройките на голямата част от българското общество. Начинът, по който се стигна до него, не беше елементарен и аз персонално съм задоволен, че Българска социалистическа партия взе интензивно присъединяване в тези договаряния.

От самото начало имахме две доста ясни и безапелационни позиции. Едната от тях беше " Не на войната, да на дипломацията " и другата несъмнено - да, филантропична поддръжка за Украйна, само че без оръжия и муниции. Смятам, че в крайната дефиниция на решението тези две наши позиции намират оптимално отражение.

Беше изработен опит въпросът да бъде употребен за вътрешнополитически цели. От една страна, опозицията усети известно съмнение измежду партиите от ръководещата коалиция и употребява всеки комфортен мотив, с цел да вбива чеп в техните връзки за да клати държавното управление. От друга, част от партиите в обединението пробваха да откликнат оптимално на упованията на своите гласоподаватели, което също е обяснимо. Хубаво е, че в последна сметка разсъдъкът надви. Смятам, че решението, което бе гласувано в Народното събрание, способства за понижаване на разделянето в обществото и за намиране на събирателни линии. Видяхме, че даже опозицията поддържа едно такова рационално решение.

Малко обаче позакъсняхме с осведомителната акция и обясненията на другите тълкования за това, което бе гласувано в пленарна зала. Още от началото на спора в Украйна има една доста тежка осведомителна експанзия от всички страни. Обикновеният човек ежедневно е облъчван от всякаква агитация и това способства от време на време да се образуват и крайни мнения, които не почиват на обективната истина. Това става и с напъните на голямата тролска маса в обществените мрежи, която употребява всевъзможни мотиви, с цел да нагнетява напрежение.

При обикновен прочит на текста ще се види, че на никое място не се приказва за оръжие и муниции. А, да ви кажа почтено, при по този начин признатото решение, може би не е вярно да се поставя акцент единствено върху военно-техническата помощ, тъй като има и още няколко акцента в него - финансова, филантропична, икономическа. Военно-техническата помощ е в границите на ремонт на военна техника в нашите ремонтни фабрики, което е тематика на различен диалог.

А дали имаме потенциал за ремонт на украинската военна техника? Първо, Киев в никакъв случай не е дефинирал искане за даване на оръжие - това проличава и от писмото, което бе получено в Народното събрание от украинското държавно управление. Но имаше усилена агитация. Няма еднопосочен отговор за опциите ни. Ако приказваме за потенциал, подобен има, само че действителността е малко по-различна. Трябва да забележим за каква техника тъкмо става въпрос и какви са съответните потребности на украинската страна. Дълги години нашите военно-ремонтни фабрики бяха оставени на самотек, като се изключи " Флотски Арсенал - Терем " във Варна, останалите фабрики на " Терем холдинг " са в нежелано положение и не съм уверен, че могат да се оправят с такава задача, изключително с ремонт на тежка военна техника. Свързано е и със характерна логистика. Най-голям може би ще е казусът с аварийните елементи и с лицензите за тази остаряла руска техника. Но дано да забележим...

Важно изречение беше добавено в окончателния текст - съгласно опциите на българската страна. Дебатът последните седмици беше неправилен, тъй като България няма по какъв начин да изпрати нещо, което го няма. Не разполагаме с боеспособна техника, която да пратим, без да се наруши боеспособността на българските Въоръжени сили.

България направи значимо и вярно решение. С него страната ни удостовери своите съюзнически задължения към НАТО и Европейски Съюз. В същото време няма да допуснем с наше оръжие да бъдат убивани хора, което несъмнено би ни направило страна в спора. А това е и позицията на голямото болшинство от българските жители.

Доста се спекулираше, че надали освен България и Унгария не дават военна помощ. Оказва се, че и Австрия, Кипър, Малта, Ирландия също не са го създали, а са страни съдружници. Затова обаче се мълчи.

Със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР