Удивително е как в течение на първата годинка беззъбата усмивка

...
Удивително е как в течение на първата годинка беззъбата усмивка
Коментари Харесай

Как се развива бебешката усмивка

Удивително е по какъв начин в течение на първата годинка беззъбата усмивка на бебето стартира да се трансформира в метод за изрязяване на наслаждение, за другарство, а последователно се появява и възприятието за комизъм. Тук в детайли са показани етапите, в които всичко това се случва.

0-6 седмици: Усмивката е инстикт.
Забелязали сте първите гримаси на бебчето, до момента в който спи. Виждали сте го да се мръщи, да се стряска и... може би да се усмихва. " В РЕМ етапа на съня бебешкият организъм претърпява физиологични промени, които задействат избрани рефлекси - и един от тях е усмивката " - изяснява доктор Памела Гарсия, клиничен психолог в Далас, Съединени американски щати. В този миг това евентуално е физическа, а не прочувствена реакция.

6-8 седмици: Усмивката е реакция.
Когато бебето поотрасне, стартира да се усмихва на неща, които са му приятни - гушкане, гласове, лица. Но не очаквайте прекомерно доста на този стадий. Усмивката е отговор на сетивни чувства, а не обществена реакция. " Може да ви е прелестно да си мислите, че тази усмивка значи някакво самопризнание за това, че сте най-хубавата мама на света " - споделя педиатърът Шарлот Коуан. Разбира се, че сте! Но тези усмивки към момента не са доказателството. " Бебето ви към момента даже няма ясна визия кои сте. "

И въпреки всичко, може да пробвате да насърчавате усмивките, като научите какви шумове и изражения го карат да реагира. Давайте на детето си задоволително благоприятни условия да учи лицето ви, до момента в който му говорите нежно. Имитирайте израженията му, и то може да стартира да имитира вашите.

2-3 месеца: Развива се обществената усмивка.
До този миг усмивките на бебето ви са били вътрешни реакции на неща, които притеглят вниманието му. Вече не: на този нов стадий детето желае да реализира връзка. То ще се усмихне, когато ви види, и ще реагира, когато издавате смешни звуци (мууу, грух-грух, би-биийп). То ще научи също, че може да провокира реакция у вас, когато се усмихва, а освен когато плаче. Гукането и другите бебешки звуци са неговите опити да се изрази. Сега няма подозрение. Вие сте неговият любим. " То ще пищи и ще се смее, когато играе с вас, " споделя доктор Мери Елън Рена, педиатър от Ню Йорк, Съединени американски щати. Бебето реагира с цялото си тяло, като маха въодушевено с крачета и ръчички.

Не забравяйте обаче, че не можете да го накарате да се усмихва постоянно, когато желаете, и ще има и други страсти за изложение. Но в случай че до 12-седмична възраст не се е усмихнало нито един път, би трябвало да се консултирате с вашия педиатър.

Около 6 месеца: Усмивка с мотив и без мотив
Макар че всяко бебе се развива със личен темп - и някои бебета просто са по-усмихнати от други - в средата на първата годинка, вашето бебе евентуално ще е експерт в усмивките. " Шестмесечните бебета ти се смеят отсреща, без значение какво правиш. "

Около 9 месеца: Избирателна усмивка
Това е възрастта, когато детето ви познава като специфичен човек, друг от останалите хора, само че и това си има минус: появява се страхът от непознати. Вашето до момента другарски настроено към всички кърмаче стопира да се усмихва на непознатите хора. Дори това да не е толкоз прелестно за вас, разпознаването на лица е знак за здравословно развиване.

Нещо, което също си коства да се означи: възприятието му за постоянството на предметите се е засилило. Детето знае, че нещо съществува, даже когато не го вижда. Можете да го накарате да се усмихне, като играете на гоненица. " Има го - опа-а, няма го! " е идеалната игра за разсмиване на деветмесечно бебе.

След 12 месеца: Детето към този момент има възприятие за комизъм.
Редом с развиването на езиковите умения, се появява и възприятието за комизъм. " Бебетата на тази възраст не стопират да се смеят, когато вършиме смешни звуци, " споделя доктор Коуан. Когато бебето реши, че нещо е смешно, желае да получи реакция и от вас. Затова, смейте се с него. Изпуснете нещо на пода или направете смешна физиономия. Следва истерично забавление. " Изненадата е значим детайл в разсмиването на бебетата. - споделя доктор Гарси. Сложете бебето на коленете си, запейте песничка, след което леко го изпуснете, като че ли ще падне. " Възползвайте се от този радостен интервал. Не всеки ден срещате човек, който си мисли, че сте най-забавният човек на света.

Източник: parents.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР