Ударната вълна от днешния атентат в Кабул нанася материални щети

...
Ударната вълна от днешния атентат в Кабул нанася материални щети
Коментари Харесай

Български дипломат, спасил се в Кабул, проговори за атентата

Ударната вълна от днешния атентат в Кабул нанася материални вреди и на българското посолство, което се намира в непосредствена непосредственост до детонацията, написа вести.бг. Дипломатите ни остават невредими, тъй като детонацията става половин час преди началото на работния ден в посолството, когато те към момента не са в офисите си. Именно работните пространства са най-тежко наранени от гърмежа. Временно ръководещият дипломатическата ни задача Николай Димитров увери, че досега в посолството ни няма информация за потърпевши българи при терористичния акт.

Дипломатическата ни задача е от 7 души. Всички са в посолството при гърмежа и се готвят за началото на работния ден. Първоначално се усети като земетресение, в следствие към този момент ударната вълна отнесе всичко. Няма потърпевши - просто необикновен шанс. Просто заради ранния час не си бяхме влезнали още по работните места и бяхме в спалните пространства, а те са в по-закътаната част на посолството. Най-големите провали са в офисите ни. В момента разчистваме всички последствия от ударната вълна. Има доста счупени прозорци, окачени тавани паднали. На към 200-300 метра от нас се случи, съобщи Димитров. Нашето посолство и целият дипломатически квартал в Кабул се намират в по този начин наречения " кръг от стомана " - най-строго охраняваният регион в града и по тази причина считан за най-безопасен.

Много рядко тук стават атентати, само че в последните няколко месеца това към този момент е вторият атентат, който става с кола-бомба. Ние си имаме проекти за деяние при такива обстановки, колективът е квалифициран, никой не е пристигнал с някакви неправилни настройки за това, къде отива да работи, разяснява Николай Димитров. Външното ни министерство изрично осъди терористичния акт. В формалната позиция се показва, че потъпкването на ислямските обичаи по време на свещения месец Рамадан разобличава радикалната идеология, която се крие зад Исляма. Няма потърпевши и измежду българските военнослужещи в Афганистан, които вземат участие в интервенция " Решителна поддръжка ", заяви заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов. Той увери, че военните ни на място извършват проекта за дейности в сходни обстановки и изрази вяра, че контингентът ни ще се завърне в състава, в който е изпратен.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР