Ударите, нанесени срещу Сирия от САЩ, Франция и Великобритания според

...
Ударите, нанесени срещу Сирия от САЩ, Франция и Великобритания според
Коментари Харесай

Италиански журналист пред БНР: Видях с очите си химическата лаборатория на джихадистите в Дума

Ударите, нанесени против Сирия от Съединени американски щати, Франция и Англия съгласно мен бяха безполезни, съобщи Джан Микалесин, италиански публицист от вестник „ Ил Джорнале “, който отразява Сирия като боен сътрудник от 2012 година, представен от БНР.

„ Доколкото си припомням, редица ракети даже не поразиха задачите, против които бяха ориентирани. Ударите са неуспех във военно отношение, защото не трансформираха обстановката на терен. Башар Асад продължава да печели войната, а бунтовниците - да губят позиции “, сподели той.

От първо лице журналистът описа какво е видял в следения до неотдавна от бунтовници регион в Източна Гута. „ Аз отразявах войната от територии, следени от сирийското държавно управление. Беше на 15 март, когато имахме опция да посетим зона, неотдавна превзета от армията. Отидохме в Шифунийе - село, на 5-6 километра от град Дума. Заведоха ни в една двуетажна постройка. Казаха ни, че тя е била завладяна напълно скоро - 3 дни по-рано, на 12 март. Това, което видяхме вътре, беше химическа лаборатория. Видяхме 20-30 черно-сини контейнера, които съгласно етикетите на тях съдържаха хлор - същото вещество, което се твърди, че е било употребявано неотдавна в Дума “, описа Микалесин.

„ Видяхме празни гилзи, в това число за минометни изстрели, които евентуално са били окомплектовани там. Разбира се, аз не можех да тествам наличието на контейнерите или да установя какви са тези химически субстанции, даже не можех да прочета множеството от етикетите, защото те са от Саудитска Арабия “, добави журналистът.

Според него тази позиция е била на „ Джаиш ал Ислям “, същата формация, която контролираше Дума в нощта на 7 април, когато хипотетичната химическа офанзива се е случила там. „ Сигурно е и че групировката е подкрепяна военно и финансово от саудитците “, сподели Микалесин. Според него медийното отразяване на войната в Сирия е едностранчиво още от началото й: „ Тя е представяна единствено в черно и бяло, като във филм, в който едните са неприятните, а другите са положителните. Медиите просто играят ролята, в която са призовани да бъдат от техните държавни управления и не мисля, че си правят работата както би трябвало “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР