Ударът на дронове по ирански военни съоръжения в нощта на

...
Ударът на дронове по ирански военни съоръжения в нощта на
Коментари Харесай

Беше ли Иран под заплаха от голяма война?

Ударът на дронове по ирански военни уреди в нощта на 29 януари най-вероятно е осъществен от взаимните старания на Израел и Съединените щати. Това се показва от редица условия, да вземем минимум визитата в Израел по време на офанзивата на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ У. Бърнс. Официално и двете страни не са удостоверили присъединяване си в офанзивата, което е друго от нормалната им процедура, когато съвсем се хвалят, че са нанесли вреди на Иран.

Отказът да признае присъединяване си в акцията явно се изяснява с обстоятелството, че това е единствено една от поредицата интервенции, извършени неотдавна против Иран, като някои от тях донесоха жертви измежду цивилното население. И евентуално това надалеч не е последният акт в огромната акция, която Вашингтон и неговите районни съдружници организират за промяна на властта в Техеран, и разкриването на личното им лице не влиза в техните проекти сега. Освен това, няма и някакви осезаеми резултати, които да са предмет на похвала.

Залогът е освен опитът да се промени курсът на Иран на интернационалната сцена, само че и от израелска страна - нарушаването на неизгодните, съгласно него, съглашения за иранската нуклеарна стратегия, а от американска страна - отдръпването на Иран измежду доставчиците на съветската войска в изискванията на СВО.

В същото време американците се пробваха също да подкопаят бъдещите позитивни ходове на Нетаняху в съветска посока. Високопоставен американски чиновник сподели пред The New York Times, че израелският Мосад стои напълно зад тези дейности: те споделят, попитайте него. Wall Street Journal писа, че офанзивата е дело на Израел и най-вероятно е била ориентирана към лаборатория или логистичен център, а не към склад за муниции.

Вярно, Киев незабавно се развълнува, изскачаше при всеки мотив, намеквайки, че стои зад всичко на света. Съветникът на В. Зеленски М. Подоляк написа в Twitter: „ Една избухлива нощ в Иран – произвеждане на дронове и ракети, петролни рафинерии. Предупредихме ви. " Иранското външно министерство към този момент е извикало по този мотив шарже д`афер на Украйна в Техеран и евентуално също е " предизвестило " за нещо. Никой различен в света не приема украинските хвалби по-сериозно.

Всъщност тази офанзива против ирански уреди беше последният акт на най-големите взаимни учения, които Съединени американски щати в миналото са провеждали с израелците, които започнаха на 23 януари в Израел, Juniper Oak( " Хвойнов дъб " ). Централното командване на Съединени американски щати и израелската войска разположиха близо 6500 американски бойци, както и повече от 1100 израелски бойци.

Участват 100 американски военни самолета и 42 израелски, в това число 4 стелт бомбардировача F-35 и 4 тежки нуклеарни бомбардировача B-32, минимум 4 изтребителя F-18, както и два дрона MQ-9 Reaper с огромен обхват и самолети-цистерни.

Учението с бойна пукотевица трябваше да употребява 81 500 тона муниции, MLRS HIMAR на американската войска, ракетни установки, лазерно насочвани бомби и стелт крилати ракети. Те трябваше да покриват всички области на войната, в това число космоса и електрониката. За първи път израелският флот взаимодейства със самолетоносачна ударна група, водена от самолетоносача USS George HW Bush.

Говорител на Пентагона, който участва на учението, сподели: „ Наистина мисля, че мащабът на учението е подобаващ за редица сюжети и Иран може да направи някои изводи от това. “

Концентрацията на подобен капацитет даде съображение на някои международни медии да разгласят началото на пълноценно американско-израелско навлизане в Иран в нощта на удара по ирански цели. Това, несъмнено, беше надалеч от истината, във всеки случай явно нямаше задоволително пехота, само че няма подозрение, че в случай че Техеран се беше опитал да отговори, щеше да се изправи пред втора, доста по-мощна вълна от офанзиви.

Иран обаче не се поддаде на сходна провокация. Персите от дълго време знаят, че ястието на отмъщението би трябвало да се сервира студено и знаят по какъв начин да го създадат. Те ще изчакат, до момента в който задграничните посетители изоставен локалната акватория, след което всичко ще стартира изначало и няма да има облекчение за Израел да показва мощ.

DEBKAfile, непосредствен до израелските разследващи служби, заяви да вземем за пример през януари за извършените в Иран учения Zolfaqar 1401, в които иранските дронове камикадзе Ababil 5 симулираха офанзива против модел на израелско военноморско пристанище на Червено море в Ейлат. Иранските военни плановици проектираха имитация на целевата база за учението, както и макет на израелска корвета Sa`ar клас 6. Израелският нуклеарен център Димона в пустинята Негев също беше допустима цел за учението. " Хвойнов дъб " не отстрани тази неприятна вероятност за Израел.

А успеваемостта на ударите против иранските военни обекти е извънредно съмнителна. В новината, която след това се оказа подправена, са посочени съвсем дузина от най-важните предприятия в сектора в цялата страна. Всъщност един склад за муниции в Исфахан изглеждаше съществено развален, до момента в който най-голямата фабрика за дронове, ситуирана в този град, на практика не беше наранена.

Защитата му се оказа много мощна и също така това не бяха съществени ракети, а единствено нисколетящи дронове с дребен военен товар, предопределени да насърчат иранците да се „ отворят “ за следващ по-съкрушителен набег. Тъй като това не се случи, можем да заключим, че иранската войска е била подготвена за подобен сюжет, заради което създателите трябваше да го закръглят още първоначално.

Не е належащо да се допуска, че заради тази офанзива Иран ще спре отбранителните си стратегии или ще промени определения от тях път. По-скоро, в противен случай, той единствено ще ускори желанията си, осъзнавайки, че няма да остане самичък.

За Нетаняху тази стъпка е много безразсъдна. „ Проблемът с Иран “ не може да бъде решен по този метод, само че в случай че доставката на нужните за Русия артикули оттова, без да се придобива нищо друго, в действителност бъде нарушена, Нетаняху единствено ще загуби опцията за поверителна връзка с Москва. Желанието на Съединените щати в тази обстановка да си измият ръцете и да хвърлят виновността за всичко върху израелския министър председател е явен образец за това по какъв начин Съединени американски щати могат да бъдат „ потребни “ на Израел.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР