Удължаване на срока за годишното счетоводно приключване, както и за

...
Удължаване на срока за годишното счетоводно приключване, както и за
Коментари Харесай

Удължават сроковете за счетоводното приключване и отстъпката за местните данъци

Удължаване на периода за годишното счетоводно привършване, както и за отстъпката при заплащане на локални налози и такси, са част от ограниченията, които държавното управление разисква за намаляване на натиска върху бизнеса и интензивността на работа в изискванията на изключително състояние.

Мерките ще бъдат финализирани в понеделник, а министърът на финансите Владислав Горанов заяви през днешния ден на ексклузивен брифинг в Министерски съвет някои от тях, в това число обезпечаване на ликвидна поддръжка на наранени компании и тласък да не се редуцират служащи.

„ Ще предложим удължение на периода за годишното счетоводно привършване и представянето на годишните финансови доклади и декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане до 30 юни “, сподели той.

„ Ще предложим и удължение на периода за заплащане на локалните налози и такси с отстъпка, който изтича в края на месеца “, сподели Горанов и изясни, че в този момент доста хора желаят да се възползват от отстъпката, а би трябвало да се заобикаля скупчването на хора.

„ С Българската банка за развиване ще предложим ограничения за обезпечаване на ликвидна поддръжка за тези бизнеси, които страдат от ликвидна рецесия поради ограниченията, които наложи държавното управление “, сподели министърът. И уточни, че страната е подготвена да поддържа спомагателна капитализация на банката.

Владислав Горанов сподели, че е съветвал със обществения министър Деница Сачева краткосрочна мярка, която може да бъде стартирана като едномесечна, за компании, които възнамеряват да редуцират служащи. Той даде обещание финансиране на 60 % възнаграждението на чиновниците в бизнеси, които са потвърдено наранени от изключителното състояние, въведено поради разпространяването на болестта. Тази мярка ще важи, когато работодатели са решили, че би трябвало да освободят свои чиновници, поради въведената възбрана за комерсиална активност, която ги е засегнала.

„ Тези които са наранени от лимитираното ползване и нарушаването на веригите за доставки и имат желание да редуцират чиновници, да не го правят… а да аплайват пред Агенцията по заетостта, а страната през осигурителната система (през Фонда на държавното публично осигуряване) да предоставени този месец под формата на помощ за тези бизнеси 60% от възнаграждението на техните чиновници, която би се платила, в случай че те ги освободят “, сподели той.

Вероятно тези ограничения ще бъдат оповестени публично през днешния ден с повече детайлности, добави Горанов.

Очаква се Европейската капиталова банка в лицето на Лиляна Павлова също да анонсира ограничения, от които да се възползва българския бизнес, добави той.

Финансовият министър уточни, че в идващите дни и седмици ще бъде направена преоценка на заложените инфраструктурни планове и на тези за рационализация на въоръжените сили. Горанов означи, че държавното управление ще се върне към тези планове след привършване на рецесията.

Според финансовия министър страната има запаси, само че при една сериозна застоялост могат да бъдат изчерпани за държавни разноски. По думите му, при задълбочаване на рецесията ще би трябвало да се подсигуряват заплащанията към Министерство на вътрешните работи, МО и опазването на здравето. " Правителствените запаси не би трябвало да бъдат изхарчени за месец или два ", уточни Горанов и предизвести: " Резервът на страната е малко над 10 милиарда сега. Ако бизнесът не се държи съответно към фиска, тези пари няма да стигнат за дълго време ", сподели Горанов.

На въпрос на кореспонденти Горанов уточни, че не се обмисля банкова или данъчна почивка, каквато оферират икономисти Той добави, че банките сами могат да решат какъв брой да са гъвкави с клиентите си. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР