Учителят Петър Дънов си отива от този свят на 27

...
Учителят Петър Дънов си отива от този свят на 27
Коментари Харесай

На този ден преди 74 години: Напуска ни най-влиятелният българин от XX век, смятан и за опасен сектант

Учителят Петър Дънов си отива от този свят на 27 декември 1944 година, на 80-годишна възраст. Учениците му обаче не приказват за гибел, а за отпътуването му. Наричат гроба му Мястото. Оформено е като парк наоколо до Руското посолство, а от 15 години е монумент на културата с национално значение, написа Блиц.

 

И зиме, и лете там идват мнозина почитатели и се молят за здраве и триумфи. За други Петър Дънов е рисков еретик, въпреки да проповядва християнски морал и полезности. През 1922 година архиерейски събор на БПЦ жигосва учението му като разкол, което кара Дънов да се самоотлъчи от църквата. 

В международен мащаб пък признават Петър Дънов за най-влиятелния българин от 20. век. На съборите на Бялото приятелство през август в Рила идват хора от разнообразни краища на света - Русия, Съединени американски щати, Канада, Кения, Тасмания, Полша, Италия. Дънов е оставил в завещание над 4000 беседи, 150 песни и 40 000 почитатели.

Самите те не обичат да бъдат установяване като „ дъновисти ” и назовават себе си Бялото приятелство. С днешна дата обществото не води статистика за броя на членовете си.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР