Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история

...
Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история
Коментари Харесай

Петър Дънов откровено за любовта и брака между двама души

Учителят Петър Дънов е измежду най-ярките персони в българската история и духовна просвета.

Основните тематики на неговите лекции са духовното схващане за просвета, мястото и ролята на индивида във Вселената, природата и обществото, нравственос, логика на психиката, медицина, музика.

Заминава за Съединени американски щати, където учи богословие и медицина.

През 1900 година Дънов провежда среща с трима свои почитатели – Пеньо Киров, Тодор Стоименов и доктор Георги Миркович във Варна , и основават " верига ", а от 1912 година – " Бяло приятелство ".

През идващите години съборите стават обичайни и се организират в разнообразни градове на страната. 

Петър Дънов е създател на религиозно-философско обучение -  дъновизъм .

Една от главните тематики в неговото обучение се основава на взаимоотношенията сред мъжа и дамата. 

Днес желаеме да споделим с вас неговите думи  за любовта и брака сред двама души: 

 heart  Женитба, която не се основава на обич, няма нищо общо с рационалните връзки сред душите.

 heart  Сегашната форма на женитбите на хората съставлява човешко институция, а не Божествено. Любовта сред хората е Божествена демонстрация, а женитбата е човешки порядък на нещата. 

 heart  Да се ожени човек, това още не значи, че Любовта го е посетила.
 Thinkstock

 heart  Между мъжа и дамата би трябвало да има една вътрешна обмяна. Ако вие бихте били ясновидец, щяхте да видите, че не е физическото, което храни индивида. Но от всеки човек излиза нещо от вътре. От всеки човек излиза една Божествена мощ. Тази мощ е, която притегля хората. Когато се обичате и мислите, че се обичате, от вас излиза Божествената Любов, която хората обичат. Ти обичаш едного поради Божественото, което излиза от него. Той те обича поради Божественото, което излиза от тебе. Щом Божественото не изтича - престава Любовта.

 heart  Всяка обич, която не трае дълго време, е резултат на животинско положение, на неустойчивостта на индивида, на змията в него. 
 Weheartit

 heart  Знайте, че любовта, която не гради, е животинска... Колко моми и момци, с благородни мисли и стремежи, се разочаровали в любовта! Колко моми и момци са посягали на живота си след женитбата си! Защо се разочарова момата? - Защото не намира в своя любим тези детайли, нужни за нейното развиване. И момъкът се разочарова от своята изгора по същата причина.

 heart  Всеки човек се намира под въздействието на змията, т. е. на животинското в себе си. Дълго време би трябвало да работи в съзнанието си, с цел да се освободи от това въздействие.

 heart  Когато ние приказваме за полова обич, обич сред мъже и дами, това е запад. Това е слизането в един свят по-долен. Тогава както човек слиза от Божественият свят в човешкия - в половата обич човек слиза в един още по-низш свят, дето би трябвало да работи. 
 Weheartit
Петър Дънов за любовта: " Когато имаме любовта, целият свят работи за нас, а когато я нямаме... "

 heart   Сладострастието, то е гробът на Любовта - какъв брой млади моми и момци са отишли прибързано в гроба от него! Любовта е естетика, а сладострастието отрова... Сладострастието спъва Виделината 

 heart  Кой е пътят към любовта? - Отричането от учението на змията и потегляне в пътя на Любовта, който Христос и до през днешния ден сочи на човечеството.

Човек написа за предишното постоянно с взор в сегашното...
 Weheartit
 heart   Моми, когато ги любят десет-петна-десет момци, стартират да се корят, да се надигат и стават нещастни.

 heart  Ако двама момци обичат една мома, по какъв начин ще разрешат въпроса? Днес го позволяват посредством ликвидиране. Защо единият да не отстъпи момата на другия и от надалеч да й се радва?

 heart  Защо любите двама? Един ви беше задоволителен. 

 heart  Момата не си дава сърцето, до момента в който не се роди у нея обич. Старите хора постоянно споделят: „ Вие се оженете, пък любовта след това ще се появи ” - това е лъжливо обучение. Докато не любите, не се женете. 
 Weheartit

 heart  Съвременните моми и момци се женят, с цел да се обезпечат. Господ не ви е пратил на света да се осигурявате, пратил ви е да се учите. 

 heart  Жената споделя: „ Ще го взема, ще се оженя за него, тъй като е богат, има 10 хиляди лв. доход и къща ” - тази жена взема, само че не дава, тя не може да направи мъжа си благополучен. Мъжът споделя: „ Аз се ожених за нея, тъй като е богата, въпреки и да е грозна ” - и този мъж не може да направи жена си щастлива, тъй като всяко обучение, което взема, а не дава, не може да прави хората щастливи. 
 Weheartit

 heart  Някой богат момък се влюбва в някоя бедна мома, тя може да е бедна, само че има благосъстояние прикрито в нея, то е изразено в нейното лице... Богатството е прикрито в нашия мозък, в нашата мисъл, в нашето сърце. 

 heart  Желая в бъдеще, когато момъкът и момата се женят, да не се питат обичат ли се, или не - това са въпроси, които Любовта не търпи. Често момъкът и момата се женят, без да се обичат, а споделят, че се обичат - това не се разрешава. Любовта изключва всякаква неистина и двуличие. Не питайте обичате ли се, само че питайте оня, за който се дамите, подготвен ли е да се жертва за вас. 

 heart   Истинската Любов подразбира непринудено предоставяне - доброволна жертва от страна на двамата. Докато се оженят, момата и момъкът са подготвени на всевъзможни жертви един за различен. Щом се оженят, те променят връзките си, никой не е подготвен за жертва. 
 Weheartit
 heart  Онзи, който обича, в него има подготвеност, да даде всичко, с което разполага. Следователно, в случай че момата и момъкът да пожертват всичко, каквото имат, един за различен, те се обичат. Опита ли се единият от тях да скрие нещо за себе си, те опорочават любовта си. Любовта не търпи никаква машинация, никаква неистина, никакво подозрение и съмнение. Тя е чиста, свята, непорочна. 
Женитбата е второстепенно нещо. Мислете върху значителното - Любовта.

 heart  Някои мислят, че колкото са по-близо един до различен, толкоз повече се обичат. Обаче, като се оженят те виждат, че не излиза по този начин. 

 heart   Ако мъжът желае да живее добре с жена си, дано я остави свободна, да се демонстрира като независим човек, а не да извършва непозната воля и непознати наставления... Ако мъжът е неудовлетворен от жена си, че не върви по неговите персонални условия, той е на крив път. 
 Weheartit
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР