Учителите ще получат допълнителни пари по случай 24-ти май. Това

...
Учителите ще получат допълнителни пари по случай 24-ти май. Това
Коментари Харесай

Учителите ще получат допълнително възнаграждение за 24 май

Учителите ще получат спомагателни пари по случай 24-ти май. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на 21-та гала по връчването на премиите „ Учител на годината " в София, осведоми БГНЕС.

„ В наредбата за нормирани заплащания на труда е регламентирано в допълнение заплащане на учителите три пъти годишно и по Колективния трудов контракт. Това е обичайното, което е било и през предишни години за 24 май, за 15 септември и за Коледа. То се дава според от опциите на учебните заведения. През последните години като чели най-голямо е това заплащането, което е към края на годината ", съобщи просветителният министър.

Той добави, че размерът на възнаграждението е друго на всички места и се базира на опциите на всяко просветително заведение. Вълчев акцентира, че в резултата на измененията в системата на делегираните бюджети доста повече детски градини и учебни заведения имат по-добро финансиране, които се намират в по-малки и отдалечени общини.

Министърът акцентира, че към 7-8% от учебните заведения и детските градини през миналите години не са съумели да създадат наложителните заплащания и да дадат пари за работно облекло.

„ Надявам се, че тази година вследствие на измененията този % ще бъде по-малък ", разяснява Красимир Вълчев.

Той акцентира, че в границите на трите заплащания учителите получават в допълнение към 6%. Министърът сподели, че междинната брутната заплата сега е към 1080 лв. за педагогическия личен състав, а междинната съществена е по-ниска и тя е малко над 800 лева Вълчев добави, че най-високите заплати са над 1500 лв., само че те са единствено за избрани учебни заведения и длъжности.

Министърът даде обещание, че плануваното двукратно нарастване на заплатите в сектораще бъде изпълнено в идващите четири години като първото би трябвало да се случи следващата година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР