Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно. Това заяви

...
Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно. Това заяви
Коментари Харесай

Министър Денков: Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно

Учителите без зелен документ могат да преподават отдалечено. Това съобщи пред министърът на образованието Николай Денков във връзка обсъжданите нови ограничения против разпространяването на ковид.

По думите му наложителният зелен документ е единствената нова тематика, която се разисква с министерството на опазването на здравето по отношение на ограниченията, които до момента са обявени.

„ Единственият нов акцент във връзка с маските и метода на затваряне е, че те евентуално ще влязат в заповед на министъра на опазването на здравето, с което стават наложителни и могат да бъдат проверявани от здравните управляващи, до момента в който до момента това бяха вътрешни отговорности за надзор в учебната мрежа “, сподели той.

„ Инициативата за зеления документ идва от Министерството на здравеопазването и тя е провокирана от сериозната обстановка в няколко града. Аз мисля, че здравното министерство би трябвало да бъде подкрепено в ограниченията, които то счита за верни. Друг е въпроса по какъв начин може да ги пренесем в нашата система “, разяснява Денков, като добави, че в случай че се реши, че зеленият документ би трябвало да бъде наложителен, от МОН желаят най-малко един месец, с цел да могат учителите да се имунизират.

Денков изясни, че имунизирани са 36% от учителите, а други към 20% са преболедували. „ Ако може да се потвърди с тест за антитела, че са преболедували, аз бих пледирал това да бъде прието като законно за влизане в учебно заведение “, сподели просветителният министър.

„ Очакваме спомагателна част от учителите непринудено да се имунизират, тъй като алтернативата ще бъде да се тестват постоянно, с цел да влизат в учебно заведение, или да преподават отдалечено “, добави той.

Денков съобщи, че въвеждането на зелен документ може да докара и до отлив на педагози, само че ова ще бъде краткотрайно, тъй като и ограниченията ще са краткотрайни, до момента в който броят на инфектираните и приетите в болница спадне.

Той съобщи, че 20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки са съображение за прекосяване в отдалечено образование.

„ Най-много са карантинираните възпитаници във Видин. Там имаме 3,57% карантинирани учители, а учениците са 3,06%. Имаме в Плевен 0,46%, а в Кърджали - 0,37%. Виждаме разлики по областите, а по общини разликите са още по-големи “, уточни Денков.

„ Ако родителите не осъзнават, че с неспазването на карантинираните могат да заразят други хора, по какъв начин да се оправят здравните управляващи. Както се случва в България не зависи единствено от МОН или Министерството на здравеопазването, зависи от всички нас. От през днешния ден още веднъж започваме осведомителна акция измежду учителите, с цел да ги убеждаваме, че би трябвало да се имунизират “, добави той.

„ Масово тестване на децата без единодушието на родителите ние не можем да създадем. В епидемиологията постоянно се работи с риск, вероятности и понижение на риска. За това се борим с Министерството на здравеопазването – за понижаване на риска от влизане в болница и смъртните случаи “, съобщи Денков.

Той сподели още, че в детските градини има близо 10 пъти по-малко карантинирани групи спрямо учебните заведения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР