Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно. Това коментира

...
Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно. Това коментира
Коментари Харесай

Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно

" Учителите без зелен документ могат да преподават отдалечено ". Това разяснява пред министърът на образованието Николай Денков във връзка обсъжданите нови ограничения против разпространяването на ковид в учебните заведения. Част от новостите в тях е точно концепцията за наложителен зелен документ за вход в просветителните институции, препоръчан от основния здравен контрольор и въвеждането на който проф. Денков съобщи, че поддържа.

" 36% от учителите у нас са имунизирани, а 20% са преболедували коронавирусна зараза, само че казусът при някои от последните е, че нямат регистриран PCR тест, което прави мъчно определянето на датата, на която са се заразили ", означи министърът. Затова той смята да повдигне пред министерството на опазването на здравето тематиката за признаването на антигенните проби като съображение за издаване на зелен документ.

Остава отворен също по този начин въпросът кой ще покрие разноските за проби на учителите, които не са имунизирани и преболедували. " Министерството на образованието няма бюджет за това ", безапелационен е Денков. Заради тези въпроси, а и с цел да се даде късмет на педагозите да се имунизират, от МОН иска 1-месечен интервал за въвеждането на новите ограничения.

Според просветния министър въвеждането на зелен документ може да докара и до отлив на педагози, само че това ще бъде краткотрайно, тъй като и ограниченията ще бъдат краткотрайни, до момента в който броят на инфектираните и приетите в болница спадне. " Ако новите ограничения в учебните заведения влязат в заповед на здравния министър, контролът по тяхното съблюдаване към този момент ще бъде и на здравните управляващи, до момента в който в този момент за това съблюдават от инспекторатите на МОН. В този случай към този момент и носенето на маска ще бъде наложително и към този момент няма да бъде " тенденция " ", сподели Денков. По думите му още веднъж в отговорностите на министерството на опазването на здравето е и да издаде заповед за затварянето на учебните заведения и детските градини, докато МОН дава отговор за организацията на образованието в този случай. " Приемаме предлагането 20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки да са съображение за прекосяване в отдалечено образование ", повтори още той.

Проф. Денков още веднъж уточни, че ограничения следва да се взимат на общинско равнище - също нов миг в очакваните мерки - защото данните за другите общини в дадена област от време на време са радикално разнообразни и в дребните обитаеми места да вземем за пример няма доста карантинирани. " Планът на Министерството на здравеопазването е показателен за това по какъв начин да се работи напълно за страната при другите равнища на заболеваемост. Кога да се стопира зависи освен от броя, само че и до каква степен са цялостни лечебните заведения и до каква степен е натоварена здравната система ", съобщи той.

По данни на МОН към 19 октомври най-вече карантинирани възпитаници има във Видин - 3.06%, до момента в който в други области процентът е под 1 - в Кърджали да вземем за пример процентът е 0.37%, в Плевен - 0.46%.

Повече за предложенията на Министерство на здравеопазването, които поддържа и МОН, може да видите тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР