Училището в облака е по-интересно за децата и те са

...
Училището в облака е по-интересно за децата и те са
Коментари Харесай

Облачните технологии – пълен напред или крачка назад?

Училището в облака е по-интересно за децата и те са по-мотивирани да учат. Но дали с устройствата в ръце няма да намалят грамотността си? Къде е мярата сред модерното и класическото в клас? Защо има пари за подготовка на учителите, а те се дърпат от образование за използване на облачните технологии? Имат ли съображение терзанията на родителите, че във виртуалната класна стая децата още повече се пристрастяват към смарт телефоните?

Тези сложни въпроси се чуха на среща сред шефовете на учебни заведения, които към този момент са в облака, със зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов.

Вече всичките 52 общински учебни заведения под тепетата са въвели облачните технологии, като 50 от тях употребяват платформата на Google, а 2 - на Майкрософт. Едва 10-12 обаче го вършат интензивно, в останалите към този момент е по-скоро официално.

В последните години Община Пловдив води поредна политика за цифровизация в образователните заведения и все още Пловдив разполага с 620 подготвени учители, 104 админи и 160 сертифицирани преподаватели. Всеки десети в гилдията е минал най-малко един курс и има базови понятия по какъв начин да употребява технологиите в просветителния развой.

Работата с платформите подсигурява сигурност на данните, забавна е за децата и им демонстрира по какъв начин технологиите могат да се употребяват по потребния метод, акцентира преимуществата зам.-кметът Стефан Стоянов.

Заедно с това обаче пораства заплахата от интернет взаимозависимост и кибер тормоз сред учениците. Да мислим и в тази посока, тъй като родителите се тормозят, прикани директорката на СУ „ Любен Каравелов ” Саша Щерева.

„ Като се учим да караме кола, първо се научаваме по какъв начин да не блъскаме останалите на пътя. Децата мислят, че интернет е Facebook, Инстаграм и игрите. Част от процеса е да им разбираем какво още се случва в това пространство и по какъв начин да го употребяват. Ще решите казуса, като контролирате средата ”, посъветва учителите зам.-кметът по обучение. Той призна, че липсва модел по какъв начин да се употребяват технологиите и всеки се учи самичък, а в действителност това би трябвало да се преподава в учебно заведение - тъй като е единственото може би в цялата образователна стратегия, което порасналото дете ще употребява всеки ден в живота си. Шансът ни е да вкараме технологиите, като създадем платформи по история, география и другите дисциплини, изясни Стефан Стоянов.

Весела Русева, която е районен управител на Центъра за креативно образование в Пловдив, опита да разсее подозренията и с персонален образец. Тя описа, че когато огромният <210> наследник станал студент, при записването във вуза първо му поискали имейл, посредством който да кореспондира с университета. Малкият пък е в учебно заведение, което употребява интензивно облачните технологии, и има собствен профил в платформата. Аз обаче не мога да му пиша на този мейл, тъй като това е предпазена сигурна среда, която слага ограничавания до каква степен е достъпът на детето, изясни Русева.

Според шефа на Центъра за креативно образование, който квалифицира учителите в процеса на дигитализацията - Александър Ангелов, интернет взаимозависимост има от дълго време, само че в този момент родителите стартират да я свързват с учебното заведение, тъй като то става софтуерно.

Застъпниците на облачните технологии в клас обясниха, че концепцията на използването им е да вземем за пример едно 10-годишно дете да има устройство, през което евентуално ще може да влезе и в Ютуб, само че там ще са също домашните му, уроците и непрекъснатата връзка с учителя и съучениците.

Без да се опълчва на навлизането на модерното в учебно заведение, директорката на ОУ „ Елин Пелин ” Татяна Вангелова въпреки всичко настоя да се търси баланс сред използването на технологиите и класическите способи - на фона на резултатите от националните външни оценения, които демонстрират неприятна просветеност, ниско равнище на четене с схващане, компликации да се сформира текст.

Работата с платформата изисква друга организация на образователния час, акцентира пък директорката на ОУ „ Яне Сандански ” Маргарита Бозова. Тя показа, че среща голяма опозиция у част от сътрудниците точно затова.

Ако не създадем тази смяна, още в първия образователен ден ще губим половината от децата, множеството за 12 години, сподели Стефан Стоянов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР